IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле се застъпи за имиграцията

Според германския финансов министър някои сектори имат спешна нужда от работници от чужбина

10:38 | 27.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шойбле се застъпи за имиграцията

Ето че сега и германският министър на финансите се намеси в дебата за имиграцията - Волфганг Шойбле предупреждава, че може да се стигне до антиимигрантски и расистки чувства и апелира германците да държат на всяка цена на европейското единство.

„Ние, германците, нямаме никаква причина да сме враждебно настроени към другите", каза Шойбле в интервю за вестник Bild am Sonntag. Германия печели от европейската интеграция повече от всяка друга страна. Зависими сме от идващите при нас работници. Някои сектори, като старческите домове и социалните грижи, не могат да функционират без тях", посочи още той. „Между другото, има и германци, които злоупотребяват със социалните помощи или пък крият данъци. И това се случва дори в най-елитните райони“. 

По този начин Шойбле непряко разкритикува консервативните си партньори от Християнсоциалния съюз (ХСС) - сестринската партия на Християндемократическия съюз, заради разпалването на страховете от имигрантите. Според министъра някои сектори имат спешна нужда от работници от чужбина.

„Става дума за това да отбраняваме и продължаваме европейското единство напук на всички проблеми и съпротиви. Ако имаше Европейски съюз, нямаше да има нито Първата, нито  Втората световна война“, обясни той. „Възпоменателната 2014 г. (100 години от Първата световна война - бел. ред.) може да ни помогне да разберем какво е щастието, което имаме в ръцете си и че не трябва да застрашаваме Европа“.

На този фон Шойбле приветства искането на Сърбия да стане член на ЕС. „Това би осигурило стабилност и траен мир на Балканите", поясни още германският външен министър.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още