IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните кредитори започват третия преглед на спасителната мисия за Кипър

Експертите от ЕС и МВФ ще анализират приложените мерки за строги икономии на правителството и раздържавяването

15:40 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Международните кредитори започват третия преглед на спасителната мисия за Кипър

Международните кредитори започнаха третия си преглед на спасителната мисия за Кипър, насочвайки усилията си към анализиране на напредъка на страната по отношение на финансовото оздравяване.

Третият преглед следва предишните такива, при които действията на Никозия бяха в съответствие с условията на спасителния пакет. Въпреки това кредиторите предупредиха, че няма място за забавяне на реформите, пише WBP Online.

Официалните представителите на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) ще анализират "банковия сектор, който бе ударен силно от условията на спасителния заем" в размер на 10 млрд. евро от март 2013 г. Според споразумението властите трябваше да се възползват от голяма част от незастрахованите спестявания в двете най-големи банки и да наложат контрол върху част от капиталите.

Кипърските банки продължават битката си с лошите кредити в икономиката, които съставляват около 46% от всички заеми. Според разчетите около 19 млрд. евро попадат в графата на рисковите кредити, които са заплашени от необслужване. Размерът се равнява на 120% от брутния вътрешен продукт на страната.

Капиталовият контрол, като например дневния лимит за теглене на до 300 евро, бе до голяма степен разхлабен от март насам. Правителствени служители обаче заявиха, че целта им е да повишат надзора си върху системата в рамките на следващите няколко месеца. Очаква се последната стъпка да бъде позволяването на неограничените парични преводи в чужбина.

Експертите от ЕС и МВФ също така ще анализират приложените мерки за строги икономии на правителството, данъчните приходи и усилията, реализирани в насока ускоряването на приватизацията на държавни фирми. Очаква се раздържавяването да донесе на Никозия около 1,4 млрд. евро.

Мисията на международните кредитори на Острова на Афродита ще продължи до 12 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още