IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър увеличава ДДС с 1% от днес

За над три четвърти от стоките и услугите данъкът достигна 19%

10:14 | 13.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кипър увеличава ДДС с 1% от днес

Данък добавена стойност в Кипър от днес се увеличава с 1%, като за над три четвърти от стоките и услуги той достига 19%.

Мярката съответства на задълженията, които правителството пое в рамките на споразумението си с Тройката международни кредитори. Миналата година страната договори получаването на антикризисна помощ от 10 млрд. евро, тъй като достигна до ръба на фалита. Страната беше изправена пред парична криза, породена от фискалната нестабилност в Гърция.

Ръстът на приходите в бюджета през тази година от увеличаването на данъка се очаква да е 0,6%, което се равнява на 10 млн. евро, посочват от Министерството на финансите в Кипър.

Междувременно рецесията в кипърската икономика продължава, а спадът през 2014 г. ще е около 4,8%.

За ресторантите и заведенията за обществено хранене ДДС се увеличава от 8% на 9%, докато хранителните продукти, питейната вода, храната за животни, торовете, лекарствата и книгите ще се облагат с 5% ДДС.

Въпреки увеличението, Кипър остава на трето място в списъка на страните от ЕС с най-ниска данъчна ставка. На първо място е Люксембург (15%), а след това се нарежда Малта (18%). 

В края на 2013 г. Тройката кредитори заявиха, че Кипър върви по правилния път. По думите им в резултат от изпълнението на програмата за възстановяването на страната ще бъде отпуснат и третият транш от спасителния заем.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"Кипър увеличава ДДС с 1% - Мярката съответства на задълженията, които правителството пое в рамките на споразумението си с Тройката международни кредитори." - Машалла, Евалла, Аферрим! - Язък за маймуните! ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още