IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Италия няма да подава оставка

В последните седмици натискът върху Енрико Лета нарасна заради амбициите на конкурента му Матео Ренци и призивите на бизнеса за ускоряване на реформите

15:25 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Премиерът на Италия няма да подава оставка

Премиерът на Италия Енрико Лета няма намерение да подава оставка, обяви самият той на пресконференция след среща с лидера на Демократическата партия Матео Ренци, предаде Ройтерс.

„Всеки, който иска да заеме моето място, ще трябва открито да заяви намеренията си“, коментира Енрико Лета.

Той допълни, че се гордее с правителството си, както и че е достатъчно мотивиран да продължи да служи на страната си.

„Оставката не може да се основава на слухове или задкулисни маневри. Мисля, че ако те уважават институциите, трябва ясно да го кажат. Особено тези, които искат да ме заменят – те трябва да представят и програма за развитие пред италианците“, каза още премиерът на Италия.

Слуховете, че енергичният Матео Ренци ще замени Енрико Лета на премиерския пост се носят от няколко дни. Експерти дори залагаха, че Лета още утре ще си подаде оставката заради растящото неодобрение сред членовете на собствената му партия и сред обществото.

От месеци той се опитва да убеди обществеността, че кабинетът му е точно това, което страната заслужава.

Много от италианците обаче, както и от членовете на Демократическата партия, са очаровани от Матео Ренци, който изглежда готов сякаш да се хвърли надолу с главата в дълбокото на политическия живот. Ренци дори водеше разговори със Силвио Берлускони за реформата на избирателния закон.

Сянката на бившия министър-председател все още тегне над политиката на Италия и вакуумът, който той отвори, все още не е съвсем запълнен, отбелязва агенцията.

Поредния етап от политическата криза в Италия засега изглежда, че почти не влияе на пазарите. Продължаващата несигурност обаче спъва възстановяването на страната.

Опитът на Ренци в политиката е като кмет на Флоренция. Той никога не е бил член на парламента, но не крие амбициите си да стане премиер по волята на избирателите. Изборите обаче не са опция за Италия в момента, както даде ясно да се разбере и президентът Джорджо Наполитано. Той настоява за промяна на избирателния закон преди да се пристъпи към нов вот.

Напрежението межди Енрико Лета и Матео Ренци се засили, след като Ренци оглави Демократическата партия през декември. Натискът върху Лета се засили през тази седмица, след като мощни лобита, включително и водещата индустриална асоциация Конфиндустрия, призоваха за по-бързо действие по отношение на реформите.

Днес бившата „дясна ръка“ на Берлускони – Анджелино Алфано, който оглави новата дясноцентристка партия, след като Берлускони възроди Forca Italia, заяви, че премиерът Лета може да разчита на подкрепата му. Алфано определи управляващата коалиция като „лоялен, коректен и плодотворен алианс“, но си остави „вратичка“ дали да продължи да подкрепя правителството, ако Ренци смени Лета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още