IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският Сенат гласува вот на доверие към правителството

Премиерът Енрико Лета заяви, че страната не може да си позволи да бави повече реформите

11:31 | 12.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Италианският Сенат гласува вот на доверие към правителството

След като долната камара на италианския парламент подкрепи кабинета на Енрико Лета, Сенатът очаквано му гласува вот на доверие. От своя страна премиерът обеща да се бори „като лъв" с икономическите проблеми на страната.

Лета заяви пред парламента, че Италия е избягвала реформите в продължение на 20 години и не може да си позволи да ги бави още.

„Ще направя всичко, което мога. Аз няма да се дам на тези, които казват, че хаосът е твърде голям и ние не можем да направим нищо“, заяви италианският премиер.

На 11 декември полицията затвори части от Рим, след като стотици протестиращи се събраха в близост до парламента и скандираха „Крадци!“. На фона на протестите в цяла Италия, министър-председателят обеща да се бори с нарастващата вълна от политическо разочарование и враждебност към Европейския съюз.

Един от проблемите, по който Лета смята да работи, е младежката безработица, която е достигнала до 40 на сто.

След години на рецесия и стагнация, икономиката на страната сега е по-малка, отколкото беше преди повече от десетилетие. Италия трябва да се справи с ширещата се корупция и дискредитираната политическа система, както и с укриването на данъци.

Лета твърди, че следващите 18 месеца ще бъдат посветени на широк спектър от институционални реформи, които целят да създадат стабилна основа за икономически растеж. Целта е да се постигне ръст с 1 на сто през 2014 г. и с 2% през 2015 г. Тези цели обаче се считат за оптимистични от независимите анализатори.

Италианският министър-председател обеща да намали публичния дълг на Италия, който е вторият най-висок в еврозоната като дял от икономиката. В допълнение той ще намали данъците върху семействата и компаниите, планира да намали безработицата и да увеличи публичните инвестиции. Предстои кабинетът да гласува одобрението на пакета от мерки за привличане на чуждестранни инвестиции.

Много от целите повтарят тези, които Лета си постави, когато встъпи в длъжност през пролетта.

Повече за ситуацията в Италия можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още