IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите основни синдиката в Италия стягат общи протести срещу Бюджет 2014

Профсъюзи, работодатели и дори политици изразиха опасенията си, че законопроектът включва твърде малко реформи за излизане от рецесията

09:43 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Демонстрациите в Рим провокираха намесата на органите на реда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демонстрациите в Рим провокираха намесата на органите на реда. Снимка: Ройтерс

Трите основните синдикални конфедерации в Италия ще проведат съвместни протестни действия срещу Проектобюджет 2014, съобщиха представители на организациите в понеделник. Ходът на профсъюзите ще подложи под допълнителен натиск крехката управляваща коалиция на министър-председателя Енрико Лета, съобщава Ройтерс.

Профсъюзи, работодатели и дори политици от управляващите партии изразиха опасенията си, че законопроектът включва твърде малко реформи, насочени към излизането от започналата през 2011 г. рецесия.

Фискалният закон, който има за цел да намали бюджетния дефицит на Италия до 2,5 на сто, се превърна в център на недоволството срещу непопулярната широка коалиция на премиера Лета.

По-малки леви организации организираха протести срещу реформите в транспорта, образованието и обществените услуги в края на миналата седмица. Демонстранти се сблъскаха с полицията в Рим и в събота, когато десетки хиляди протестираха срещу строгите икономии.

"Всичко остава същото. Лета не трябваше да прави бюджет за стабилизиране на правителството, а за стабилизиране на страната", заяви синдикалният лидер Луиджи Анджелети пред репортери.

Синдикатите призоваха за сериозни промени в закона за бюджета по време на разглеждането му в парламента, където трябва да бъде одобрен до края на годината.

До средата на ноември синдикатите организират полудневни стачни действия. След месец профсъюзите отново ще се срещнат и ще преценят дали правителството е отговорило на техните искания, като тогава ще бъдат уточнени и евентуалните бъдещи ходове.

По време на интервю за телевизионния канал LА7 Лета описа решението на синдикатите като "прибързано". Премиерът заяви, че ще обсъди бюджета със синдикатите, като по думите му проектът "ще помогне на италианците".

Сред най-големите критици на проектобюджета е бившият италиански премиер Марио Монти. По думите му кабинетът е поставен "на колене" пред исканията на водената от Силвио Берлускони дясноцентристка партия "Народът на свободата".

Политическите неуредици около Бюджет 2014 накараха Монти дори да напусне партията, която самият той основа през тази година. Бившият премиер обяви оттеглянето си, защото група от сенатори от неговата центристка формация "Граждански избор" отхвърлиха критиките му към бюджета и по този начин се противопоставиха на лидера си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още