IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианското правителство ще намалява дълга с приходи от приватизация

Управляващата коалиция обяви най-мащабната приватизационна програма от края на 90-те, но държавата ще запази контролиращи дялове в дружествата

15:18 | 27.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Италианското правителство ще намалява дълга с приходи от приватизация

Италианското правителство обяви най-мащабната приватизационна програма от края на 90-те години на миналия век, съобщава FT. Рим планира да набере 12 млрд. евро от продажбата на държавни активи, което обаче вече се поставя под съмнение заради стойността на държавните компании, както и намеренията на кабинета да продава само миноритарни дялове, посочва изданието.

„Искаме да побързаме и да се възползваме от пазарния прозорец“, коментира пред FT Фабрицио Пагани, старши икономически съветник на премиера Енрико Лета. Пагани потвърди, че някои от продажбите ще се извършат през борсата, чрез първични публични предлагания на акции.

Детайли по приватизационната програма бяха обявени след срещата на кабинета късно в петък. Премиерът Лета коментира тогава, че Италия ще използва постъпленията за намаляване на публичния си дълг, който надвишава 2 трлн. евро.

Правителството планира да продаде 40 на сто от оператора на пощенските услуги Poste Italiane и 49% от контрольора на въздушния трафик Enav. Държавата ще запази контролиращи дялове и в двете дружества.

Отделно Cassa Depositi e Prestiti (CDP) – контролираният от финансовото министерство фонд, който управлява пощенските спестовни сметки и стратегическия инвестиционен фонд, планира да продаде дялове във Fincantieri – най-голямата корабостроителна група в Европа, и Sace – агенция за експортно кредитиране.

За продажба са предвидени и 4% от енергийната група Eni, 13% в STMicroelectronics – производителят на полупроводници, дял в който има и френското правителство, Grandi Stazioni – компанията, която управлява най-големите жп гари в Италия, както и дялове в Snam и Terra – операторите на газовата и електрическата мрежа.

Приватизационната програма, за която настоява и Европейската комисия, зависи от политическата стабилност в страната. Тя трябва да бъде одобрена и от парламента.

Намерението на управляващата коалиция да запази контролиращи дялове в ключови компании, като например пощенския оператор, вероятно ще подейства успокояващо на синдикатите и левицата, но повдига много въпроси около процеса по приватизация. „Когато правителството запази контрола върху една компания и си го споделя със синдикатите, като остави и старите бюрократи да я ръководят, това не е приватизация“, коментира Франческо Джаваци, професор по икономика от университета Бокони в Милано.

Банкерите в Италия също са скептични за успешната продажба на миноритарни дялове, като изключение е само делът в Eni, който според повечето анализатори е единственият по-атрактивен в програмата.

Според финансовия министър Фабрицио Сакомани само от продажбата на 40% от пощите Италия може да набере от 4 до 4,8 млрд. евро, а от частичната продажба на Enav – около 1 млрд. евро.

Най-противоречива изглежда продажбата на дела в пощите, където работят 144 хил. служители и работници. Правителството планира да организира IPO не по-рано от юли, но синдикатите вече повдигнаха възражения, тъй като според тях предишните опити за приватизация на компанията са показали, че не това е начинът да ѝ се помогне.

Приватизацията на пощенския оператор попада в програмата на няколко поредни правителства. Групата отчете нетна печалба от 1 млрд. евро през 2012 г. при приходи от 24 млрд. евро. Експерти са скептични, че продажбата на дела ще бъде успешна заради близките връзки на дружеството с държавата.

Миналата година например под натиска на правителството дружеството придоби 19,5% от Alitalia, за да бъде спасен превозвачът от банкрут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още