IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕКОФИН обсъжда Банковия съюз в Брюксел

На кръглата маса ще бъдат определени и приоритетите на бюджета на ЕС за 2015 г.

09:56 | 18.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕКОФИН обсъжда Банковия съюз в Брюксел

Финансовите и икономическите министри на страните от Европейския съюз заседават днес в Брюксел, а основната тема на срещата им е прогресът на Банковия съюз.

Очаква се на кръглата маса да бъдат определени и приоритетите за бюджета на съюза за 2015 г.

Разговорите във връзка с Банковия съюз ще бъдат в две посоки. Първата е свързана с информацията от Европейската централна банка за напредъка по въвеждането на Единния механизъм за банков надзор.

Втората тема се отнася до споровете с Европейския парламент относно обхвата и дейността на Механизма за преструктуриране на финансово затруднени банки. Голяма част от евродепутатите смятат, че предварителното междуправителствено споразумение по механизма заобикаля основни закони на ЕС.

Парламентът настоява да получи повече правомощия при вземането на решения за използването на средствата от фонда. Другото искане е за опростяването на процеса за вземане на решения във фонда, който често бива усложнен.

Една от темите в дневния ред ще бъде и ефектът от мерките за растеж на Европейския съюз, които бяха взети през декември миналата година. Сред обсъжданите въпроси ще бъде и подготовката на следващата среща на министрите на финансите и гуверньорите на централните банки на страните от Г-20. Събитието ще се проведе на 22-23 февруари в австралийския град Сидни.

Още за заседанието на министрите можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още