IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Проверките на ЕЦБ няма да окажат влияние върху правителствените рейтинги

Според експерти въпросите за това колко точно отговорност ще поемат правителства за своите банки, ще бъдат от решаващо значение за рейтингите на кредиторите

11:12 | 07.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P: Проверките на ЕЦБ няма да окажат влияние върху правителствените рейтинги

Прегледите на Европейската централна банка (ЕЦБ) за здравето на банките в еврозоната, които трябва да започнат по-късно през тази година, няма да доведат до промени в правителствените кредитни рейтинги, заявяват категорично експерти от международната агенция за присъждане на кредитен рейтинг Standard & Poor's, предава Ройтерс.

ЕЦБ ще прегледа балансите на най-големите 128 банки в 18-членния евро блок, за да види дали има несъответствия и пропуски преди да поеме надзора над финансовите институции.

А как ще запълни всички дупки, които може да намери – все още не се знае. Но анализаторът в S&P за Европа Мориц Крамер счита, че цената няма да е чак толкова голяма, че да окаже негативно влияние на кредитния рейтинг на правителствата, които плащат част от сметките на кредиторите.

„В момента нашият поглед върху еврозоната е по-балансиран, отколкото преди година“, казва Крамер. „С негативни перспективи сме само към три страни – Белгия, Италия и Португалия, докато сме с позитивни към две – Ирландия и Латвия.“

Анализаторът с ресор банков сектор в S&P Стефан Бест смята, че процесът, както и въпросът за това колко точно отговорност ще поемат правителства за своите банки, ще бъдат от решаващо значение за рейтингите на кредиторите. Но според него „в момента е трудно да се предскаже какви ще бъдат последствията за кредитните оценки“.

Според двамата експерти здравословното състояние на банките в страните от периферията на еврозоната остава тясно свързано със затруднените от огромни дългове правителства заради големите обеми държавни облигации, които притежават банките.

Също така те прогнозираха, че ЕЦБ ще продължи да предоставя евтино финансиране за банките, особено след като приключи проверките на балансите им през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още