IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново предизвикателство пред европейския банков съюз

Според Европейския парламент междуправителственото споразумение заобикаля установения законодателен процес на ЕС

22:14 | 16.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ново предизвикателство пред европейския банков съюз

Европейското споразумение за създаването на фонд за спасяването на банки на стойност 55 млрд. евро се изправя пред предизвикателство от страна на Европейския парламент, който твърди, че замисленият от германците пакт нарушава основни закони на ЕС, пише Financial Times. 

В писмо до ротационното председателство на Европейския съюз ЕП определя междуправителственото споразумение за Банковия съюз като незаконно, защото заобикаля установения законодателен процес на ЕС.

Отношението към Банковия съюз подчертава трудностите, които страните членки на ЕС ще имат, за да постигнат съгласие относно формата му до пролетта, когато ЕП ще прекъсне работа преди евроизборите.

В края на декември финансовите министри от ЕС одобриха проект за пакта, който трябва да повиши доверието в кредиторите от региона. Фондът обаче бе критикуван, че не е достатъчно голям. Днес финансовият министър на САЩ заяви: „Ние не мислим, че е достатъчно голям. Ние не мислим, че е достатъчно бърз.“

Фондът, който ще набира средства от банките постепенно ще слее националните фондове в общ европейски в продължение на десетилетие, докато достигне 55 млрд. евро до 2026 г.

ЕП настоява за опростяване на процеса за вземане на решения във фонда, който в някои случаи може да бъде много усложнен. ЕП иска по-силна, по-централизирана институция.

Друго искане на законодателите е фондът да бъде завършен през 2018 г., както и да има достъп до кредитна линия за своето финансиране, които позиции не съвпадат с тези на Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още