IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю призовава Европа за бързо сформиране на банковия съюз

Американският министър на финансите ще посети Португалия, Германия и Франция

09:34 | 07.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джак Лю призовава Европа за бързо сформиране на банковия съюз

Американският министър на финансите Джак Лю пристига на 7-и януари в Европа, където има планирана визита в няколко страни.

Той ще посети Португалия, Франция и Германия, като ще използва момента да призове държавите за максимално скорошно и безпроблемно финализиране на преговорите за банковия съюз.

Във Франция, която е и първата спирка от дипломатическото турне на Лю, той ще се разговаря с президента Франсоа Оланд, както и с френския министър на финансите Пиер Московиси.

В рамките на срещата с германския си колега Волфганг Шойбле се очаква Лю да разкритикува експортно-ориентирания икономически модел на Германия.  Позицията на САЩ по въпроса е, че поддържането на голям излишък по текущата сметка от страна на Берлин вреди на европейската икономика.

Предполага се, че Джак Лю ще направи всичко възможно, за да накара Шойбле да предприеме действия за насърчаване на вътрешното търсене. В края на 2013 г. Германия пък отвърна на провокацията, подчертавайки, че нейният икономически модел не пречи, а помага на растежа в еврозоната.

Дипломатическата обиколка на американския финансов министър ще завърши в Португалия. Очаква се, че посещението му ще бъде от значение за изглаждането на различията между САЩ и Европа във връзка с подписването на споразумението за свободна търговия, по което вече половина година текат преговори.  

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
*** наглата инвазия! Вече не се опитват и от кумова срама да метнат една кърпа върху разпасаната си голотия тези янки! Ха дали ще се сети някой този банков съюз на кого ще се подчинява?! И какъв експорт от Европа? Та САЩ и щатната им рибка-лоцман Великобритания тепърва започват трескава реиндустриализация - те на кого ще продават? На Китай и на Япония ли?Скоро ще й припомнят на Германия, че е победена и подчинена държава и само от добра воля са й позволили да мърда, но не й да забравя кои са й господарите! А те даже не са си изтеглили войските от там, както гадните руснаци... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
turandot
преди 10 години
Успех ама аз там съюз не го виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още