IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри от ЕС приеха плана за създаването на банковия съюз

През 2014 г. ще започнат преговорите и с Европейския парламент

10:39 | 19.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Финансовите министри от ЕС приеха плана за създаването на банковия съюз

Финансовите министри от Европейския съюз приеха плана за създаването банков съюз. По-късно днес споразумението трябва да бъде одобрено на срещата на европейските лидери в Брюксел.

Преговорите с Европейския парламент пък ще започнат през 2014 г.

Целта на проекта е избягване на сценария, при който фалити на банки в страните от Ирландия до Кипър доведоха държавите до ръба на банкрута.

След въвеждането на еврото, това е най-големият проект на Европа до момента. Фондът ще работи по закриването на проблемни банки и ще разполага с капитал от 55 млрд. евро.

Новата агенция ще е под крилото на Европейската централна банка (ЕЦБ), като ще работи в тясно сътрудничество с националните банки на страните-членки на ЕС.

Финансовите министри смятат,  че споразумението ще направи икономиката на блока по-малко уязвима.

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви, че става дума за „революционна промяна в европейската банкова система“.

Подготовката за създаването на банковия съюз стартира след началото на световната финансова криза през 2008 г., когато спасяването на множество банки беше осъществено за сметка на данъкоплатците.

По думите на Барние благодарение на планирания съюз централните банки ще бъдат избавени от необходимостта да плащат, за да спасяват банки, които са в тежко положение.

Подробности по темата за банковия съюз вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още