IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата напредва с механизма за спасяването на затруднени банки

Спасителният фонд на еврозоната при нужда също ще бъде включен в процеса по стабилизиране на банковия сектор

09:22 | 18.12.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Еврогрупата напредва с механизма за спасяването на затруднени банки

Финансовите министри на държавите от еврозоната постигнаха предварително съгласие за механизма за спасяване на затруднени банки в Европейския съюз (ЕС). Споразумението проправя път за приемането и на цялостен план за справянето с проблемните кредитори, съобщава FT.

След седем часа преговори Еврогрупата достигна до обща позиция. В разговорите Франция надделя над Германия и в крайна сметка правителствата ще могат да получат и допълнителни средства, а не само пари от специалния фонд, който ще се набира от банките, за да рекапитализират затруднени финансови институции.

Засега финансовите министри на държавите, които използват еврото, не разкриват подробности по споразумението. Според източници на изданието обаче то е разделено на две части – едната се отнася до преходния период (вероятно до 10 години), в който ще трябва да бъде изграден специалният фонд за спасяване на банки, а другата – за периода след като фондът започне да функционира.

По време на преходния период държавите, които се нуждаят от допълнителни средства за разрешаването на проблемите на банковия сектор, ще могат да получават мостово финансиране от националните фондове на други страни, а в изключителни случаи ще се ползват и средства от спасителния фонд на еврозоната.

Все още не е ясно обаче как точно Европейският механизъм за стабилност ще бъде включен в процеса по стабилизирането на банковия сектор в случай на криза. Друг източник на изданието, пожелал анонимност, коментира, че вероятно ще се прилагат предварително съгласувани процедури, наподобяващи спасителния план за банковия сектор в Испания. В този случай от спасителния фонд беше преведен директен заем на испанското правителство.

Още по-неясна е системата за спасяване на банки след изграждането на специалния фонд. Фондът вероятно ще може да заема средства и от външни източници, ако са необходими допълнителни средства. Процедурата трябва да бъде допълнително договорена, но все пак възможно е да се позволи на фонда за спасяване на банки да взима заеми от пазарите или директно от спасителния фонд на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Аха :))) - ей това ако разбереш, ще си поумнял поне малко със сигурност ;)))))))))казвам поне малко, защото пак няма да е достатъчно за по-сериониТЕ "неща"!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
.. а прехода към НОВОТО обективно ще го изиска, да се изисква субективно от маймуните! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
iivanoff
преди 10 години
а приемане на закон срещу спекулата като този от 13 Февруари 1942г., "в новата федерация от съюзи" ще има ли -> от прилагането и въвеждането на който "нуждата" субективно наложено расте с всек изминал ден... а прехода към НОВОТО обективно ще го изиска, да се изисква субективно от маймуните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още