IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер е кандидатът на ЕНП за председател на ЕК

Бившият премиер на Люксембург и председател на еврогрупата победи еврокомисаря за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние

19:27 | 07.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юнкер е кандидатът на ЕНП за председател на ЕК

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер е кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия, пише Dnes.bg. "Аз съм истински европеец", каза Юнкер на конгреса в Дъблин. "Искам да съм председателят на следващата комисия".

"Юнкер е един добър приятел на България, идвал е в България, винаги е подкрепял България за еврозоната и за финансовата ни дисциплина. Той е човек с много опит още от историята на създаването на Европейския съюз. Невероятно подготвен човек, в същото време е над 27-28 години премиер на Люксембург", заяви председателят на ПП на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Дъблин, цитиран от БТА.

Юнкер победи своя съперник от Франция, европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние в надпреварата за водещи кандидат на ЕНП за изборите за Европейски парламент през май. На партийното гласуване в Дъблин Юнкер получи 382 гласа срещу 245 за Барние.

Така Юнкер ще участва в надпреварата за най-влиятелния пост в ЕС, упражняващ надзор над законодателство, засягащо 500 милиона европейци. Юнкер ще влезе в съревнование с кандидата на социалистите и демократите, председателя на ЕП Мартин Шулц, и кандидата на либералите Ги Верхофстат, отбелязва Ройтерс.

Групата на ЕНП се надява да остане най-силната в ЕП след изборите през май, въпреки предизвикателството от страна на социалистите, посочва ДПА.

59-годишният Юнкер е ветеран на политиката в ЕС и стана най-дълго управлявалият премиер в блока, след като 18 години бе начело на правителството на Люксембург, до 2013 г.

Той стана известен в Европа като първият председател на групата на финансовите министри от еврозоната (т. нар. еврогрупа - бел. ред.) - пост, който заемаше през по-голямата част от икономическата криза в ЕС.

Юнкер заяви, че възстановяването далеч не е приключило, особено имайки предвид това, че над 20 милиона европейци са безработни. "Първата ни задача е да дадем бъдеще, да върнем надеждата на безработните младежи", каза той.

Като приоритети на ЕНП той е посочил инфраструктурата, растежа, работните места, борбата с безработица на базата на икономическия растеж, на базата на повече работа, една социална Европа на базата на нови технологии, повече производство и повече пари, които да се разпределят в бюджетите до социално слабите групи.

Още международни новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още