IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел планира нови правила за възнагражденията в публичните компании

Според проектопредложение акционерите ще одобряват обосновано съотношение между средното заплащане и това на ръководителите

21:52 | 07.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брюксел планира нови правила за възнагражденията в публичните компании

Акционерите на публични компании от ЕС ще определят разликата в заплащането между ръководителите и средното заплащане в компанията според реформи на Брюксел, които целят по-голяма прозрачност за инвеститорите, съобщава Financial Times. 

Предложението на ЕК отива по-далеч от подобното законодателство в САЩ и Великобритания, като изисква обвързващо гласуване на широк кръг от чувствителни показатели за възнагражението.

Проектопредложението, което ще бъде разкрито следващия месец, възлага на акционерите отговорност за одобряване на политика по възнагражденията за директорите, която определя максимално заплащане и бонуси.

Тази политика предвижда и посочване на съотношение между средната заплата в компанията и тази на ръководителите, както и обяснение защо това съотношение се смята за подходящо.

Ако бъде одобрено от членките на ЕС и европейския парламент, законодателството ще се отнася за над 10 хил. публични компании.

ЕК обосновава нуждата от подобно законодателство, като посочва че във Франция заплащането на корпоративните ръководители е скочило с 94% между 2006 и 2012 г., въпреки че цените на акциите спаднаха с една трета.

Според предложението на еврокомисаря за единния пазар Мишел Барние акционерите ще трябва да одобряват политика за възнагражденията всеки три години. Доклад за заплащенто за предходната година също ще изисква мажоритарен вот.

Предложението идва късно в законодателния календар и преговорите по него ще бъдат под надзора на приемника на Барние, като ще бъдат завършени най-рано в края на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още