fallback

И Германия обмисля затягане на правилата за имигрантите

Дейвид Камерън и Ангела Меркел обединяват усилията си в борбата с хората, източващи социалните системи на страните им

18:09 | 29.03.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън и германският канцлер Ангела Меркел обединяват усилията си в борбата с т.нар. “социални туристи” от Европейския съюз (ЕС). Пред британския вестник “Експрес” двамата лидери се обявиха за затягане на правилата в ЕС при отпускането на помощи за безработни.

Изданието посочва, че лидерът на Консервативната партия е категоричен, че ще си сътрудничи и с други страни в рамките на съюза, които също желаят да бъде въведен по-силен контрол при отпускането на социални помощи.

По думите на Камерън мерките ще защитават социалните системи от източване. В интервюто той посочва, че страните са намерили съмишленици в лицето на Швеция и Холандия и очакват от техните премиери Фредрик Рейнфелд и Марк Рюте подкрепа в тази посока.

Британецът твърди, че не става дума за ограничаване на свободното движение на европейците, а за мерки, които са насочени към хората, експлоатиращи социалните системи - тези, които отказват да работят, но в същото време претендират за получаването на обезщетения.

В началото на 2014 г. властите в Лондон имаха намерение да ограничат достъпа на имигранти от България и Румъния до различни социални помощи. В отговор на това Великобритания получи остри критики от Брюксел. Властите в Берлин обаче разкриха, че и те обмислят предприемането на мерки в тази посока. Това се случи, след като експертна комисия от Бундестага изготви доклад за влиянието на чужденците върху социалната система.

В документа се посочва, че се препоръчва ограничаване на времето, в което безработните граждани от други страни в ЕС могат да остават на територията на Германия без да се трудят. В момента се обмисля вариантът за българските и румънците този срок да е 3 месеца.

Има предложения от експерти всички злоупотреби със социални помощи, установени от държавните органи, да бъдат наказвани с временна забрана за влизане в страната, която да е с минимален срок от шест месеца.

Според германския министър на вътрешните работи Томас де Мезиер е необходимо властите да се фокусират върху онези, които не са ефективни за икономиката.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:11 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още