IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство затяга правилата за достъп до социални помощи

Помощи за деца ще се дават само на имигрантите с данъчен номер, ще се експулсират злоупотребявали със социалната система имигранти

12:48 | 25.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Германското правителство затяга правилата за достъп до социални помощи

Германското правителство предлага да се затегнат правилата за достъп до социални помощи заради т. нар. „социални туристи“, съобщава онлайн изданието EUObserver.com, като се позовава на информация на Ройтерс.

Едно от предложенията е помощите за отглеждането на дете да се дават само на имигранти, които имат германски данъчен номер. Отделно общините, в които пребивават повече хора, имащи нужда от социална подкрепа, се предвижда да получават допълнителна федерална помощ.

В началото на тази година германското правителство сформира специална работна група, която да направи ревизия на достъпа до социалната система заради отчетените случаи на злоупотреби, припомня изданието.

В проектодоклада на работната група е записано и предложение да се ограничи престоя на търсещите работа до три месеца, ако те не успеят да си намерят работа. Предвижда се също така да се експулсират имигранти, хванати в измами със социални помощи и да се блокира достъпът им до страната за определен период от време.

В доклада се препоръчва още полицията и службите по заетостта да се справят с фирмите, които използват нерегистрирани работници.

В края на миналата година кметовете на 16 германски града публично призоваха за помощ заради вълната от безработни мигранти от Източна Европа – предимно роми от България и Румъния. Тогава управляващите обещаха да осъществят някои ключови реформи, както и да се фокусират върху фирмите, които експлоатират нискоквалифицирани работници, тъй като много често самите „работодатели“ си присвояват парите от социалните помощи.

Икономическият растеж и ниската безработица превърнаха Германия в „магнит“ за граждани на други държави от Европейския съюз (ЕС), пише още EurActive.com. Правителството декларира подкрепата си за миграцията заради позитивите, които има тя върху германската икономика като цяло, но подчертава, че има и някои проблеми, с които трябва да се справи.

През 2013 г. населението на Германия е регистрирало ръст за трета поредна година. В страната е отчетено и най-високото ниво на нетна миграция от 20 години насам, както и рязък ръст на гражданите на държави от Източна Европа.

Данните на правителството сочат, че повечето от българите и румънците в Германия работят и учат законно в страната. Има обаче малцинство от граждани на двете държави, които нямат дори теоретичен шанс да си намерят работа, а и не търсят, а същевременно са регистрирани като самонаети и получават социални помощи, включително и детски надбавки.

Данните показват обаче, че от общо 14,4 млн. души, които получават детски надбавки в Германия, малко под 3 400 са румънци, а под 1 000 – българи.

Същевременно се очаква и тълкувателно решение на Европейския съд по случай на отказ на помощи за отглеждане на дете на румънска гражданка, която живее със сина си в Лайпциг от 2010 г. Местните власти са отказали социалните помощи, тъй като тя няма работа, нито образование и професионална квалификация, които да ѝ позволят да си намери препитание.

Съдът в Лайпциг е потвърдил, че решението на местните власти е съвместимо с германското законодателство, но е поискал и становището на Европейския съд за съвместимостта на решението с европейското законодателство, отбелязва EUObserver.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още