fallback

Меркел: Тясното партньорство с Русия трябва да продължи

За да стане това обаче трябва да има минимум от общи ценности, посочва германският канцлер

12:53 | 16.05.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въпреки кризата в Украйна, тясното партньорство с Русия трябва да продължи в „средносрочен и дългосрочен план“, заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung. За да стане това обаче, трябва да има „минимум от общи ценности, които да бъдат преведени в конкретна политика“.

Меркел отбелязва още, че в момента се вижда, че Русия има „различен акцент, не само по темата Украйна“. “Путин има различно виждане по някои проблеми от мен, германското правителство и повечето ни партньори“, допълва още тя, помолена да коментира изказване на американския президент Барак Обама, според когото руският президент „живее в друг свят“.

Германският канцлер е категорична, че не може да става дума за военно решение на конфликта в Украйна и продължава да залага на дипломацията и заплахите за допълнителни санкции.

Припомняме, че в същото време Русия също започна да заплашва Запада с ответни мерки. Москва се кани да спре работата на съоръженията от системата GPS на територията на Русия, да забрани на САЩ използването на руските ракетни двигатели за военни цели и да ограничи достъпа на космонавти от САЩ  до Международната космическа станция.

Освен това Русия е подготвила и списък на лица от САЩ и Канада, които нямат право да влизат на територията на страната, но имената им са пазени в тайна – те ще разберат за санкцията, когато поискат руска виза, обясниха властите в Москва.

Срещу Европа на този етап санкции не са оповестени. Старият континент обаче може да се окаже пряко засегнат от споровете между Киев и Москва относно цената на природния газ и доставките. Русия вече заплаши, че от 3 юни ще доставя такива количества газ, каквито Украйна предварително заплати. Или това означава, че ако никакви пари не бъдат преведени на „Газпром“, никакви количества газ няма да постъпят в мрежата на „Нафтогаз“.

Украйна обаче е основен транзитен център на суровината за Европа и някои от страните в общността (основно от бившия социалистически блок) получават 100% от природния газ през украинските тръби.

След спирането на доставките за Украйна е въпрос на една стъпка да бъде спрян и газът за Европа. Подобен сценарий видяхме през 2009 година, когато Русия обвини Киев, че краде от транзитния поток и врътна кранчето за всичките си клиенти в Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още