IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Украйна няма пари да плати доставките на природен газ

Украйна пък поиска компенсации за 2 млрд. куб. метра природен газ в хранилища в Кримска област

15:09 | 15.05.14 г. 9
Москва: Украйна няма пари да плати доставките на природен газ

Украйна е в пълна неплатежоспособност и не може да плати за газовите доставки, каквато и отстъпка да направи Русия, коментира руският министър на енергетиката Александър Новак.

„Нямаме гаранция, че дори и при цена 100 долара (за хиляда куб. метра – бел. ред) тя ще може да бъде покрита от украинската страна“, заяви той, цитиран от ИТАР ТАСС.

Припомняме, че по-рано този месец украинският министър на енергетиката Юрий Продан съобщи, че страната му може да покрие задълженията си към „Газпром“ „до десет дни, ако бъде върната цената от 268,50 долара за хиляда куб. метра“.

До този момент „Газпром“ изчислява задълженията на Киев за доставките на газ на 3,5 млрд. долара. Тъй като в последните месеци Украйна не плаща нищо по фактурите, от юни ще бъде активирана клауза в договора за предплащане на заявеното потребление, обявиха преди дни властите в Москва.

Руските изчисления сочат, че до 2 юни Киев трябва да преведе 1,66 млрд. долара за доставките за юни.

Това означава, че „Нафтогаз Украйна“ трябва да закупи 3,42 млрд. куб. метра природен газ. В момента цената, на която компанията изкупува руски газ, е 485,50 долара за хиляда куб. метра.

От началото на май до днес – 15 май, Украйна е получила газ за 655,4 млн. долара. През април страната е получила 2,7 млрд. куб. метра газ за сумата 1,3 млрд. долара, сочат още разчетите на „Газпром“.

По-рано днес украинската „Нафтогаз“ поиска и компенсации за газа, нагнетен в газовите хранилища в Кримска област. Става въпрос за 2 млрд. куб. метра, които са собственост на газовата компания.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
абитуриент
преди 9 години
ЕВАААЛА.......!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
За жалост, Синьо око. Намерили страна с разклатена икономика и-давай на маслините, ний ще се наредим тука първи, във властта, с ваша помощ, божии серсемчета...и после ще ви юркаме и стрижем. Ей така, щот ' сте гламави.Руснаците на това му казват "проходимци" и те сА, ТЕ СА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Ми с кво ше плати? Нали първо требва да плати на Мейдана - хората там за какво се бориха? Национална гвардия правят - да не е безплатно? Всички са на заплата там. Мобилизация правят, армията в бойна готовност по райони изнесена, плащат на 400 американски наемници - те обувките не си обуват за по-малко от 20 хилки на месец...Това да управляваш държава не е като да управляваш Мейдан - викаш от трибуната "Слава Украини!" и "Москали на ножи!", един стадион остригани тикви помитат един град и готово!Лесно се руши, после идва трудното! Нали и на нас така ни викаха Едвин Сугарев, Ал. Йорданов и Стоян Ганев - първо всичо да разрушим и после ще направим всички на чисто - като слънце ще стане! Е, стана... ! И в Украйна ще стане! хахахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
ЕМЗЕ-то, вярно думаш, нахални са.Ама кой от "великите" не е? Без нахалитет няма просперитет, за жалост. Една здравословна доза агресия - в смисъл, стремеж към себеутвърждаване - трябва да има всеки един уважаващ себе си народ. Все пак, Крим "падна" по напълно мирен път, нали? - Виж, за безхребетност и подстрекателство, трябва първом Янукович, после Турчин-офф, после - Яйце-Нюк и оная русата кифла, с плитките, да ги изтъпанят на съд.Щото, колкото и шансове да имаха, тези тук ги пропиляха, а Украйна гори. Заради тях, вЕрицата им.И не е Путин виновен, че онези не знаят какво правят. Поднесоха му го на тепсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Споко, ще им плати бе. Няма само УСА да печатат долари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Русия иска Украйна да плати газа в Крим и след това ще го национализира за назидание. Доста нахално..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
...което не означава, че руснаците "ще го дадат обратно", или че хиените някога ще мирясат. Просто, сега изгря месечината и те, така или иначе, ще вият с/у нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
Май, наистина Крим е грешка от страна на Русия: Първо да бяха обявили :-Ето, хората искат при нас - има референдум - ние ви плащаме /някакси, напр. опрощаваме досегашния газов дълг/ и, оттам насетне, моля, считайте го за руска територия. А сега, какво? Пак го "взеха", пак плащат, ама дадоха повод на глутница политически хиени да обикалят наоколо и да късат живо месо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Pyramid
преди 9 години
С искането на компенсации за газа в Крим, Украйна де факто признава, че Крим вече не е в нейния състав. А, ако рекат всички, че Русия ще си плати за Крим, следва логичният извод че, след като "си плати", той трябва да бъде признат за неин.И те така. Турчин-офф, Яйце-Нюк и Ко. са една шайка, дето не знае какво иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още