IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна подава арбитражен иск срещу "Газпром"

Киев получи коз в преговорите с газовия гигант след споразумението за обръщане на потока от газовата връзка със Словакия

17:37 | 28.04.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна подава арбитражен иск срещу "Газпром"

Правителството на Украйна и държавната компания „Нафтогаз Украины“ ще подадат иск в арбитражния съд в Стокхолм срещу руския газов гигант „Газпром“, заяви изпълняващият длъжността украински премиер Арсений Яценюк, цитиран от РИА новости.

„Газпром“ вече е получила предарбитражна нота относно повишението на цените за доставка на природен газ за Украйна. „В срок от 30 дни, какъвто е предвиден в двустранния договор за доставка на газ, „Газпром“ трябва да отговори на няколко въпроса. Първият от тях е за цената“, обясни Яценюк на пресконференция.

Той коментира още, че се надява двете страни да решат проблема без да влязат в съда.

Припомняме, че „Газпром“ повиши цената за доставка на природен газ на Украйна от първи април. Причината е неизпълнение на задълженията, които Киев прие в средата на декември. Тогава се проведе среща между президентите на Русия Владимир Путин и тогавашния лидер на Украйна Виктор Янукович. На тази среща беше договорена цена за природния газ от 268 долара за хиляда кубични метра, вместо 400 долара.

В замяна на това Киев се ангажира с изплащането на задълженията си към „Газпром“. От газовия гигант коментираха на срещи с руското правителство, че Украйна така и не е покрила старите дългове, а и започва да бави плащането на текущите си задължения. Затова и от началото на второто тримесечие цената на природния газ беше повишена с 80%.

Отпадна и още една отстъпка, която Киев използваше за цената на суровината – заради присъствието на руски военни в Крим, Украйна получаваше 100 долара отстъпка от цената за хиляда кубични метра. Договорката за това беше подписана през 2010 година. Днес Крим вече е в територията на Русия, макар и анексирането на територията да не е официално признато.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк коментира още, че на няколко пъти страната му е изпращала съобщения на „Газпром“, че е готова да плати доставките на газ при цена от 268 долара за хил. куб. метра. „Ако Русия даде положителен отговор за такава цена и продължи договора, то Украйна незабавно ще погаси дълга си пред „Газпром“, обясни още той, цитиран от РБК Украйна.

Яценюк допълни още, че предлага на ръководството на „Газпром“ среща на неутрална територия в Лондон, за да обсъдят въпросите.

Междувременно Украйна получи коз, с чиято помощ да преговаря с руския газов гигант. Украинският енергиен министър Юрий Продан и словашкият премиер Роберт Фицо подписаха Меморандум за разбирателство за доставката на природен газ. На церемонията в Братислава присъства и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер, става ясно от съобщение на сайта на комисията.

На базата на този меморандум словашката компания Eustream и украинската „Уктрансгаз“ ще се договорят и за „обръщането“ на потока по съществуващите газопроводни връзки между двете страни.

След реконструкция на връзката Украйна ще има възможност да получава по 22 млн. куб. метра газ на ден от ЕС. Покриването на пълния капацитет обаче ще отнеме около една година – до април 2015 година. Още през тази есен обаче Киев ще може да разчита на около 8 млн. куб. метра газ дневно от страните от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Ето тук цялата сага с украинските газови мъки. Доста интересно и съдържателно четиво:http://***.regnum.ru/news/polit/1795809.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Дали ще плащат европейския газ украинците? щото нещо не са свикнали да плащат... Лошо няма, сега европейците ще им берат гайлето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 12
Сините камъни
преди 10 години
И не видях цената, на която евентуално Украйна ще получава газ от ЕС!Тоя е наистина отровен Арсений Яценюк!*** ***, как може милиони хора да станат заложници на един ненормалник!А корпорация Америка зад гърба му натиска, натиска! Докога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 10 години
През 2016 г. България може да добие невиждани до момента количества местен природен газ. Тогава от находища в страната ще се добиват 1,5 млрд. куб. метра синьо гориво годишно или една четвърт от потреблението. Това е записано в плана за развитие на държавната "Булгартрансгаз" за периода 2014-2023 г., пише в. "Труд". Предстои той да бъде одобрен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според нея бум на местните добиви ще има още през 2015 г., когато те ще са 800 млн. куб. метра.В стратегията "Булгартрансгаз" разглежда само две сигурни местни находища на природен газ - на британската "Мелроуз" край Каварна и на канадската "Дайрект Петролиум" край Ловеч. Най-големи надежди се възлагат на второто находище. Прогнозите са, че там има залежи от 22 млрд. куб. метра. Добивът обаче ще стане възможен едва през 2015 г., когато находището ще бъде свързано с местната газова инфраструктура. Сега до него няма тръба, а и то е в процес на разработване. В същото време се очаква изчерпване на находището край Каварна. През 2013 г. там са добити 227 млн. куб. метра.Прогнозите са, че до две-три години количеството ще нарасне двойно, но след това ще започне да намалява. През 2013 г. използваното синьо гориво е било 2,8 млрд. куб. метра. От тях 90,2% са внос от Русия, а едва 277 млн. куб. метра - местен добив. За сравнение през 2011 г. от общо внесени почти 3 млрд. куб. метра синьо гориво, 14,6% идваха от черноморските ни находища и това се считаше за рекорд.Според плана на "Булгартрансгаз" дружеството ще вложи близо 1 млрд. лв. в нова газова инфраструктура до 2023 г. Парите са за свързването на "Южен поток" и бъдещите газови връзки с Румъния, Турция и Гърция към мрежата на страната, за разширяването на хранилището край Чирен, модернизация на компресорните станции и газопроводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
Internet
преди 10 години
Гнусното пършиво лвовско еврейче Яценюк си мисли че договорите са направени специално за неговата бръсната кратункаВпрочем договорът е от 2007 г., когато Тимошенко и този мутант Яценюк са го подписвали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още