IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Тясното партньорство с Русия трябва да продължи

За да стане това обаче трябва да има минимум от общи ценности, посочва германският канцлер

12:53 | 16.05.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меркел: Тясното партньорство с Русия трябва да продължи

Въпреки кризата в Украйна, тясното партньорство с Русия трябва да продължи в „средносрочен и дългосрочен план“, заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung. За да стане това обаче, трябва да има „минимум от общи ценности, които да бъдат преведени в конкретна политика“.

Меркел отбелязва още, че в момента се вижда, че Русия има „различен акцент, не само по темата Украйна“. “Путин има различно виждане по някои проблеми от мен, германското правителство и повечето ни партньори“, допълва още тя, помолена да коментира изказване на американския президент Барак Обама, според когото руският президент „живее в друг свят“.

Германският канцлер е категорична, че не може да става дума за военно решение на конфликта в Украйна и продължава да залага на дипломацията и заплахите за допълнителни санкции.

Припомняме, че в същото време Русия също започна да заплашва Запада с ответни мерки. Москва се кани да спре работата на съоръженията от системата GPS на територията на Русия, да забрани на САЩ използването на руските ракетни двигатели за военни цели и да ограничи достъпа на космонавти от САЩ  до Международната космическа станция.

Освен това Русия е подготвила и списък на лица от САЩ и Канада, които нямат право да влизат на територията на страната, но имената им са пазени в тайна – те ще разберат за санкцията, когато поискат руска виза, обясниха властите в Москва.

Срещу Европа на този етап санкции не са оповестени. Старият континент обаче може да се окаже пряко засегнат от споровете между Киев и Москва относно цената на природния газ и доставките. Русия вече заплаши, че от 3 юни ще доставя такива количества газ, каквито Украйна предварително заплати. Или това означава, че ако никакви пари не бъдат преведени на „Газпром“, никакви количества газ няма да постъпят в мрежата на „Нафтогаз“.

Украйна обаче е основен транзитен център на суровината за Европа и някои от страните в общността (основно от бившия социалистически блок) получават 100% от природния газ през украинските тръби.

След спирането на доставките за Украйна е въпрос на една стъпка да бъде спрян и газът за Европа. Подобен сценарий видяхме през 2009 година, когато Русия обвини Киев, че краде от транзитния поток и врътна кранчето за всичките си клиенти в Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
И този мъж май мисли като мен.... хахаха!Бвшият германски канцлер Хелмут Шмит предупреди, че има опасност от избухване на трета световна война и упрекна Брюксел, че носи част от отговорността за влошаването на украинската криза в публикувано днес интервю, предаде Франс прес."Опасността ситуацията да се влоши, както стана през август 1914 г., нараства с всеки изминал ден", посочи 95-годишният социалдемократ в интервю за в. "Билд". Той е роден малко след края на Първата световна война и е служил в германската армия по време на Втората световна война."Виждам все повече съпоставими елементи в настоящата ситуация. Европа, американците, а също така и руснаците се държат така, както описва авторът (от австралийски произход) Кристофър Кларк в книгата си "Сомнамбулите", допълни той.Той се гневи на чиновниците и бюрократите в Брюксел, които "разбират твърде малко" външната политика. "Те карат Украйна да направи избор между Изтока и Запада", смята Шмит, който бе канцлер между 1974 и 1982 г.Брюксел "твърде много се меси във външната политика, при все че по-голямата част от еврокомисарите едва я разбират", допълни той."Най-пресният пример е опитът на Европейската комисия да интегрира Украйна. И след това Грузия. Доколкото си спомням, Грузия се намира извън Европа. Това си е мегаломания. Нямаме какво да правим там", настоява Шмит.За контратежест на властта на еврокомисията, "съставена от 28 комисари и хиляди бюрократи", Шмит призова за "пуч", който да даде повече прерогативи на Европейския парламент. "Това ще стане само ако парламентът се разбунтува", каза той, броени дни преди изборите за Европейски парламент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
И ко стана ся? Не беше ли същата историята с Грузия? И тогава янките подготвиха силови структури за операцията и сръчкаха един луд комплексар (убийствено напомнящ на Турчинов) да нахлуе в Цхинвали, после пуснаха машината за промиване на мозъци и цял свят заля Русия с го^вна като агресор. То не бяха закани за последствия, то не беше рипане Саркози, Меркел, пак поляците и Прибалтика виеха на умряло срещу унищожителя на международното право Путин...После мина малко време и започнаха като пръдня из *** лееекинко да се изнизват първо разни мнения и докладченца от разни европейски институтченца, а после и официални заключения от комисии и декларации на националните парламенти и накрая на ЕП, че Грузия е започнала непредизвикана агресия срещу Южна Осетия!Изводите? Ами само отчаяни, патологични *** повтарят многократно собствените си грешки! Когато обаче такива *** управляват делата на цял континент, естествено е, че ще го докарат до катастрофа!!!А Меркел.. - късно е стрино! Американците вече започнаха истинска война, мотивирани от собствената си безизходица, но това стана пак с дейното участие на ЕС! Европа и евразийска Русия заедно означават само едно смърт за САЩ! Може, ама ако САЩ е отгоре и ръководи далаверата! Ето това е причината за войната. Поводът лесно се провокира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 9 години
Затова пък нашия президент застава на твърди позиции.Хер Флик дори може и да ги 'напляска';)http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2338207
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
У нас просто се изпитва панически страх да се напише , че ако Украйна започне да краде от доставките на газ за Европа , то никой нищо не може да направи защото хората във властта в Киев са поставени там от Вашингтон! А се говори и пише как Русия ще спре газта за Украйна, но не защото последната не плаща, а защото Русия е лоша и не иска да и дава горива без пари! Логично, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ей ги бе, ето ги, ти братче политици търсиш, тея са същите далавераджии като нашите само че малко по висша класа, че нашите съвсем са прости *** ...THE BRUSSELS BUSINESS - Who runs the European Union? http://***.thebrusselsbusiness.eu/https://***.youtube.com/watch?v=60xbEoDQ4RM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Става съвсем ясно че ЕС не може и няма да се зъби на Русия. А и излишно.Но ситуация като тази показват че ЕС е само една фасада, зад която са се замаскирали едни гейове, които не стават нито за политици, нито за икономисти, нито за дипломати а само за театрални актьори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още