IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank отново попадна под мерника на регулаторите

Германската банка трябва да предприеме повече мерки, за да гарантира липсата на манипулации на стоковите пазари

12:18 | 20.06.14 г.
Deutsche Bank отново попадна под мерника на регулаторите

Германският финансов регулатор изиска от Deutsche Bank да предприеме повече мерки, за да гарантира, че цените на суровините не могат да бъдат манипулирани от трейдърите на банката, предава Financial Times. Апелът е поредният знак, че властите споделят тезата, че едни от най-големите финансови пазари в света все още са отворени за злоупотреби.

Според запознати с въпроса най-големият кредитор в Германия е получил през април писмо от BaFin, според което са открити грешки във вътрешния контрол на заемодателя, свързани с отчитането на цените на суровините.

Решението на германските регулаторни власти е част от поредицата ходове по упражняване на засилен контрол върху финансовите пазари, включително и върху цената на златото, след като световните разследвания на скандалите около LIBOR и валутните курсове откриха доказателства за опити за манипулации от голям брой институции.

Новината идва само няколко месеца, след като Deutsche Bank обяви, че значително e свила стоковата си търговия на фона на повишените регулаторни и капиталови разходи, които са направили бизнеса непривлекателен.

"Както обявихме през 2013 г., ние значително свиваме стоковата ни търговия и излизаме изцяло от търговията с неблагородни метали. Както посочихме по-рано, ние продължаваме да си сътрудничим и с властите в техния широк преглед на индустрията според определените критерии и инвестираме за допълнителното подобряване на нашия контрол", посочиха от германската банка.

Предупреждението от германския регулатор дойде на фона на продължаващите разследвания от страна на Европейската комисия за възможни манипулации на петролните пазари. Преди малко повече от една година европейските антитръстови регулатори нахлуха в офисите на петролни компании като BP, Royal Dutch Shell и Statoil, както и в тези на американския доставчик на енергийна информация Platts, поради опасения, че цените може да са били манипулирани.

Регулаторните органи заявиха, че проверките са били извършени поради опасения, че дружествата може да са се споразумели да манипулират цените на стоките.

Същевременно BaFin провежда отделно разследване за това дали Deutsche Bank манипулира цената на златото и среброто. Банката също така бе задължена да проведе собствено разследване дали е имало манипулиране на цените на благородните метали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още