IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция търси подкрепа от европейските си партньори заради BNP Paribas

Глобата за френската банка е широко обсъждана от европейските регулатори и централните банки

11:15 | 24.06.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Франция търси подкрепа от европейските си партньори заради BNP Paribas

Франция търси подкрепа от европейските си партньори, за да се опита да ограничи глобата за BNP Paribas за нарушаване на американски санкции, наложени срещу Иран и други държави, пише Financial Times.

Според френското правителство наказанието за банката е „непропорционално“ спрямо вероятността финансовата институция да причини системен риск за сектора.

Президентът на Франция Франсоа Оланд е дискутирал проблема с канцлера на Германия Ангела Меркел. Френски министри са се срещали с представители на други правителства, включително и на британското, съобщава за изданието френски дипломат, пожелал анонимност.

Дипломатическите маневри се случват на фона на подготвяното споразумение между BNP Paribas и американското правителство. Очаква се банката да плати глоба в размер на 8-9 млрд. долара, както и да се съгласи да се раздели с редица служители. Някои от тях обаче вече сами са напуснали банката.

Вашингтон настоява освен това временно да бъдат „замразени“ трансакциите на френската банка в долари. Продължават преговорите между двете страни за това точно как може да се случи това, без да се засегне огромната търговска мрежа на банката в САЩ.

Една от причините, заради които американската прокуратура настоява за по-тежки мерки спрямо BNP в сравнение с глобите за други банки (например HSBC), е големият размер на трансакциите, осъществени от BNP, които нарушават санкции, наложени от Вашингтон.

Според американските власти френската банка е основала регионални банки в Африка и Близкия Изток, за да прикрие подобни сделки. Банката засега отрича тези обвинения.

Париж предупреди наскоро, че случаят с BNP Paribas може да навреди на преговорите между САЩ и Европейския съюз (ЕС) по трансатлантическото търговско споразумение.

Според източника на изданието глобата за френската банка е широко обсъждана от европейските регулатори и централните банки. Някои финансови институции се опасяват, че ЕЦБ може да отрази евентуален риск от подобни санкции и за тях в резултатите от стрес тестовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
dakl
преди 9 години
Ако Франция се откаже от сделката с Русия за мистралите, както това настойчиво искат зад океана, то ще платят само един два милиарда Евра неустойки, но веднага ще им премахнат девет милиардната глоба! Само бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още