fallback

Франция търси подкрепа от европейските си партньори заради BNP Paribas

Глобата за френската банка е широко обсъждана от европейските регулатори и централните банки

11:15 | 24.06.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Франция търси подкрепа от европейските си партньори, за да се опита да ограничи глобата за BNP Paribas за нарушаване на американски санкции, наложени срещу Иран и други държави, пише Financial Times.

Според френското правителство наказанието за банката е „непропорционално“ спрямо вероятността финансовата институция да причини системен риск за сектора.

Президентът на Франция Франсоа Оланд е дискутирал проблема с канцлера на Германия Ангела Меркел. Френски министри са се срещали с представители на други правителства, включително и на британското, съобщава за изданието френски дипломат, пожелал анонимност.

Дипломатическите маневри се случват на фона на подготвяното споразумение между BNP Paribas и американското правителство. Очаква се банката да плати глоба в размер на 8-9 млрд. долара, както и да се съгласи да се раздели с редица служители. Някои от тях обаче вече сами са напуснали банката.

Вашингтон настоява освен това временно да бъдат „замразени“ трансакциите на френската банка в долари. Продължават преговорите между двете страни за това точно как може да се случи това, без да се засегне огромната търговска мрежа на банката в САЩ.

Една от причините, заради които американската прокуратура настоява за по-тежки мерки спрямо BNP в сравнение с глобите за други банки (например HSBC), е големият размер на трансакциите, осъществени от BNP, които нарушават санкции, наложени от Вашингтон.

Според американските власти френската банка е основала регионални банки в Африка и Близкия Изток, за да прикрие подобни сделки. Банката засега отрича тези обвинения.

Париж предупреди наскоро, че случаят с BNP Paribas може да навреди на преговорите между САЩ и Европейския съюз (ЕС) по трансатлантическото търговско споразумение.

Според източника на изданието глобата за френската банка е широко обсъждана от европейските регулатори и централните банки. Някои финансови институции се опасяват, че ЕЦБ може да отрази евентуален риск от подобни санкции и за тях в резултатите от стрес тестовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:47 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още