IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитиката не влияе на пазара? Нищо ново

Бизнес цикълът е по-важен фактор за инвеститорите, отколкото войните, коментира експерт

15:00 | 02.08.14 г.
Геополитиката не влияе на пазара? Нищо ново

Въпреки че геополитическото напрежение продължава да се разгорещява в световен мащаб, инвеститорите като че ли загърбват възможности рискове – тенденция, която обаче не е непозната за пазарите.

"Можете да опитате да забравите, че светът е доста ужасно място в момента", каза Майкъл Кембалест, глобален ръководител на звеното стратегически инвестиции в JPMorgan Asset Management, позовавайки се на ситуацията около Украйна, конфликта в Газа, гражданските войни в Сирия, Афганистан, Ирак и Сомалия, както и на бунтовете в Нигерия и Мали.

"Колкото и странно да изглежда, подобни конфликти не се отразяват много на големите капиталови пазари в света", отбеляза той, като добави, че това не е "нищо ново".

"Страните, които в момента са поле на военни действия, имат малък глобален отпечатък, като представляват едва 0,7% от световния капиталов пазар, 0,4 на сто от инвестиционните потоци и 0,8 на сто от корпоративните печалби", изтъкна Кембалест.

"От 1950 г. насам, с изключение на Арабско-израелския конфликт от 1973 г., който доведе до петролното ембарго спрямо САЩ и покачи четири пъти цената на петрола, военните сблъсъци не оказват трайно средносрочно въздействие на американските капиталови пазари", каза той. "Бизнес цикълът е по-важен фактор за инвеститорите, отколкото войните", допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още