IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Рискът от разпространение на Ебола в Европа е крайно малък

България е сред малкото страни без мерки за защита от вирусното заболяване

11:43 | 09.08.14 г.
ЕК: Рискът от разпространение на Ебола в Европа е крайно малък

Рискът от разпространение на вируса Ебола в Европа е крайно малък. Такова становище изрази европейският комисар за здравеопазването Тонио Борг, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

Въпреки това редица европейски страни предприеха мерки, за да подготвят здравните си системи за действие в случай на нужда. Някои, като Швеция, Дания, Полша, Унгария и България, обаче все още не са предприели никакви превантивни действия срещу заплахата.

В петък министърът на здравеопазването Мирослав Ненков обяви, че няма опасност от разпространение на смъртоносния вирус Ебола в България. По думите му националният здравен инспектор Ангел Кунчев също потвърждава, че страната не изправена пред заплаха заради епидемията в Западна Африка.

"Вирусът не е устойчив в околна среда, не е толкова страшно", коментира Ненков и отбеляза още, че от този регион няма директни полети до България.

По-рано през седмицата Световната здравна организация (СЗО) определи епидемията като "извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб".

СЗО обяви подобни извънредни състояния при пандемията от свински грип през 2009 г и заради полиомиелит през май. 

Шефът на СЗО Маргарет Чан каза, че обявеното становище на организацията е "ясен призив за международна солидарност", като допусна, че много страни ще останат незасегнати от опасната болест. 

"Засегнатите до момента страни просто нямат капацитет да се справят със собствени сили с епидемиологичен взрив от такъв мащаб и сложност", каза тя.

"Призовавам международната общност да окаже подкрепа по възможно най-спешен начин", добави Чан.

Повечето страни препоръчаха на своите граждани да не пътуват в четирите засегнати от епидемията африкански страни – Сиера Леоне, Гвинея, Либерия и Нигерия.

Още новини от страната и чужбина четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още