fallback

Русия отмени забраната за внос на някои продукти

От ограничителния списък отпадат мляко и млечни продукти без лактоза, семена, картофи, сладка царевица, грах, хранителни добавки и витамини

16:42 | 20.08.14 г. 16

Руският премиер Дмитрий Медведев одобри изменения в списъка на храните, които са забранени за внос в Русия от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Австралия, Канада и Норвегия, съобщава информационната агенция ИТАР-ТАСС.

Постановлението е било публикувано днес на сайта на руското правителство.

Забраната отпада за вноса на мляко и млечни продукти без лактоза, семена, картофи, сладка царевица, грах, хранителни добавки и витамини.

Агенцията информира още преди няколко дни, че специална комисия работи по списък с продукти, за които забраната за внос да отпадне. Възможно е списъкът да бъде допълнен с още чувствителни продукти през следващите дни.

Припомняме, че на 7 август руското правителство забрани вноса на говеждо месо, свинско месо, птиче месо, риба, сирене, мляко, плодове и зеленчуци от Австралия, Канада, ЕС, САЩ и Норвегия за период от една година.

Почти веднага след въвеждането на санкциите се появиха няколко инициативи за промяна в списъка на забранените продукти. Правителството на Санкт Петербург на 12 август обяви, че възнамерява да инициира изменения в Митническия кодекс, които касаят вноса на някои продукти за производството на хляб и тестени изделия.

На 14 август беше сформирана специална комисия, която подготви списъка с изключенията, за които забраната за вноса не важи. На 15 август руското Министерство на здравеопазването представи списък с продукти (основно хранителни добавки и витамини), за които санкциите да отпаднат.

Същевременно министърът на земеделието на Руската федерация Николай Фьодоров коментира в интервю за телевизия "Россия 24", че не се наблюдава ръст на цените на руската селскостопанска продукция след въвеждането на санкциите срещу Запада, въпреки че руският статистически институт отчете точно обратната тенденция. Той подчертава, че в Москва има ръст само на цените на маслото и на пълномасленото мляко, съответно с 1% и 0,5%.

Фьодоров припомня, че специални комисии ще наблюдават движението на цените, като в тях участват и представители на Прокуратурата. Фьодоров апелира гражданите да информират компетентните власти за евентуални увеличения в цените, за да се избегнат спекулациите.

Миналата седмица премиерът Дмитрий Медведев посочи, че Русия може не само сама да изхранва себе си, но и да се превърне в износител на храни. Това обаче изглежда трудно постижимо, пише FT.

Руската федерация е една от държавите с най-висок дял на обработваемата земя на глава от населението в света, но разчита на внос за до 40 на сто от хранителните доставки. Самоизхранването на държавата, както и износът на храни ще отнеме години на усилена работа и огромни инвестиции, което много малко хора вярват, че ще стане.

„Ембаргото няма да продължи достатъчно дълго, за да се възползваме“, коментира пред изданието Павел Грудинин, директор на Sovkhoz Lenina, бившо държавно земеделско стопанство. „Вместо с Полша, сега ще се конкурираме с Чили. А да се конкурираме не можем“, допълва той.

Когато тоталитарната система в Русия беше заменена от капитализъм през 90-те години, новите предприемачи се насочиха към бързи печалби в търговията, минното дело и финансовите услуги, пише изданието. Държавни земеделски стопанства бяха разделени, но малцина успяха да модернизират производствените методи и системи. Голям дял от населението в селските райони се пресели в градовете, за да си намери работа.

Правителството имаше известен успех при възстановяването на част от селскостопанското производство благодарение на субсидиите. Москва обаче се опасява, че прекомерното субсидиране може да доведе до свръхпроизводство и спад на цените, което да донесе финансови затруднения на инвеститорите.

След като субсидиите спомогнаха за възстановяването в голяма степен на производството на свинско и птиче месо, сега земеделското министерство в Москва се е заело с модернизацията на сектора „плодове и зеленчуци“ и млечния сектор. Предвижда се изграждането на национална логистична система за доставките на плодове и зеленчуци, реализацията на която обаче едва ли ще се осъществи бързо. Отделно се планира млечните ферми да се обединяват в кооперативи, за да се осъществява по-добър контрол на качеството.

Още за войната на санкции четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още