IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският бизнес призова Брюксел да се откаже от санкциите срещу Москва

Мерките спрямо Русия са неефективни и не променят хода на събитията, посочиха от AEБ

12:49 | 30.08.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Европейският бизнес призова Брюксел да се откаже от санкциите срещу Москва

Асоциацията на европейския бизнес (AEБ) призова лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) да се откажат от политиката на затягане на санкциите срещу Русия, предава руският информационен портал "Вести".

Становището бе изразено в изявление, разпространено преди днешното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Очаква се по време на срещата да бъдат обсъдени допълнителни санкции срещу Москва във връзка със ситуацията в Украйна.

"Предишните санкции са неефективни, защото не променят хода на събитията. В допълнение, те дълбоко засягат условия за бизнес и пазарите, не само в Русия и Украйна, но и в ЕС", посочиха от организацията.

AEБ призова държавните глави и правителствените ръководители на ЕС да не засягат бизнеса, който създава богатство, работни места и стабилност в политиката. Според Асоциацията украинската криза трябва да бъде решена чрез дипломатически средства.

"Добрите отношения между ЕС и Русия са в основата на положителното си развитие и трябва да гарантират мира на европейския континент. Европейската бизнес асоциация отново призовава всички заинтересовани страни да работят за деескалацията на текущата ситуация и да да потърсят дипломатически средства за завръщане на мирния процес в Украйна", изтъкнаха от AEБ.

По-рано председателят на Борда на директорите на AEБ Филип Пегорие заяви в интервю за "Русия 24", че групата не е заинтересована от влошаване на бизнес връзките с Русия.

Според него основната причина е, че ЕС е основният търговски партньор на Русия. Износът за Русия е 132 млрд. долара на година в сравнение с 26 млрд. долара за Украйна.

"Финансовите санкции на Европа и Съединените щати спрямо Русия няма да имат краткосрочен ефект, а дългосрочен ефект. За Русия ще бъде по-трудно да финансира големи проекти. Разбира се, за малките проекти нищо не се е променило, а договорите, които вече са подписани, също не се променят", каза Пегорие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
цитат " Аз познавам българите от 30 години. Те са грешен народ, който заслужава да му бъде предаден строг урок. София трябва да бъде бомбардирана колкото се може по-скоро." Уинстън Чърчил.цитат " На партийна конференция лидерът на Британската партия на независимостта (UKIP) Найджъл Фараж определи българите и румънците като "престъпни банди""Кога Руснаците са ни определяли така? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
едно цитатче което хубаво илюстрира отношението на западна Европа към нас. Нищо не се е променило от тогава! цитат ..... " през 1876 година канцлерът Ото фон Бисмарк заявява пред парламента, че "не би пожертвал и един померански гренадир за овцекрадците от Долни Дунав". 11 години по-късно той заявявя, че Балканите изобщо не го интересуват. "За нас приятелството с Русия е много по-важно от това с българите и всичките приятели на България, които живеят тук"."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Президента ни трябва да се замисли дали трябва да говори срещу Русия на висок глас! Германци и Руснаци няма да си развалят рахатлъка лесно. Отношението на "партньорите ни" го знаем. Това което предстои да разберем е отношението на Русия след наивната позиция на Президента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още