IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд: Франция няма да реже повече публични разходи

Поставеният курс ще ни даде шанс за постигане на резултати преди 2017 г., каза френският президент

13:04 | 19.09.14 г.
<p>
	Франсоа Оланд по време на речта му в Елисейския дворец. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франсоа Оланд по време на речта му в Елисейския дворец. Снимка: Ройтерс

Президентът Франсоа Оланд изключи възможността Франция да свие още публичните си разходи от вече заявените, посочвайки, че това би засегнало всяка надежда за икономически растеж.

Той предупреди, че "резултатите отнемат време" и че "Франция няма да направи повече от това, защото това ще бъде лошо за растежа".

Коментарите на Оланд последваха по-ранните сигнали, че Париж може и да склони да ограничи публичните си разходи под натиска на Европейския съюз. Френските власти обещаха да намалят бюджетния си дефицит до 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) до края на следващата година, припомня Financial Times.

"Моята позиция е, като ние ще защитаваме тази линия на европейско ниво, че би било грешка да намалим дефицитите твърде бързо в контекста на моментната ниска инфлация и слабия растеж", каза той.

Вместо това президентът каза, че ще даде приоритет на създаването на работни места като двигател на икономическия растеж. По думите му Франция и нейните европейски партньори трябва да бъдат търпеливи.

"Курсът, който поставихме, ще ни даде възможност за постигане на резултати. Надявам се, че това ще е преди 2017 г.", каза той в Елисейския дворец.

В продължение на повече от два часа Франсоа Оланд отговаряше на въпроси, вариращи от външната политика до най-новите разкрития около неговия бурен личен живот.

Френският държавен глава посочи, че не знае дали агенцията за кредитен рейтинг Moody’s ще понижи оценката си за страната като част от своя преглед, който се очаква най-рано в петък.

Френският публичен дълг е над 90 на сто от БВП и се очаква да продължи да расте през следващите 12 месеца. Икономистите смятат, че е налице все по-голям шанс Moody’s да понижи перспективата си за втората по големина икономика в еврозоната. Агенцията понижи за последно рейтинга на държавния дълг на Франция в края на 2012 г. от ААА до Aa1.

Оланд не изглеждаше притеснен от възможността за подобно развитие, като посочи, че Франция се радва на ниски лихвени проценти по заемите си. Той отбеляза също така, че разликата между немските и френските проценти по заемите се е стеснила в последните две години. "Ние сме много по-добре, отколкото през 2012 г.", каза той.

Коментирайки външната политика, Франсоа Оланд потвърди, че Франция ще извърши заявените въздушни нападения в Ирак в подкрепа на иракските и кюрдските сили срещу бунтовниците от "Ислямска държава". Въпреки това той отхвърли възможността за допълнително участие. "Ние няма да отидем отвъд това. Няма да има сухопътни войски", каза той.

Той също така изключи предприемането на действия в Сирия. "Ние ще се намесим само в Ирак", изтъкна френският президент.

Оланд, чиято популярност спадна до ново дъно от едва 13 на сто през миналия месец, отклони въпросите за личния му живот. Франция продължава да е обхваната от откровенията, които Валери Трирвайлер – бившата му партньорка и първа дама, направи в публикувана този месец книга. В нея тя описва Оланд като "беззъб" да се справя с проблемите и "студен и безразличен" спрямо бедните.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още