IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд се изправя в битка срещу себе си

Франция е на кръстопът, излизането от който е задача с много неизвестни

11:43 | 18.09.14 г.
<p>
	Франсоа Оланд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Въпреки че премиерът Манюел Валс спечели вот на доверие във френския парламент във вторник вечерта, победата дойде с особено силна горчивина: кабинетът получи подкрепата на едва 269 депутати при необходими 289 за постигане на абсолютно мнозинство. Изненадата дойде от част от социалистическите народни представители, 31 от които се въздържаха. В по-ранен вот на доверие, проведен на 8 април тази година, Валс успя да събере подкрепата на 306 депутати.

Минималната победа на френското правителство с едва 25 гласа е причина за повече главоболие, отколкото за празник, пише WBP Online. Притесненията идват на фона на предстоящото обсъждане на Бюджет 2015. Няколко от социалистическите депутати, които подкрепиха правителството във вторник, предупреждават, че ще следят изкъсо действията на кабинета на президента Франсоа Оланд.

"Няма да дадем на правителството празен чек", казва представителят на социалистите Карин Бергер. "Натискът да променят политиката ще дойде в бюджетния дебат. Това, което е от решаващо значение, е правителството да гарантира инвестициите", добавя тя.

"Тези, които не са гласували за него (правителството – бел. ред.), няма да го направят и при бюджета", посочва от своя страна Жан-Мари льо Ген, секретар на правителството. "Няма начин те да променят вота си в бъдеще, освен ако политиките не се обърнат с главата надолу", изтъква той.

Вотът на доверие идва, след като Оланд и Валс пренаредиха кабинета, за да се противопоставят на публичното недоволство и да отстранят бившия министър на икономиката Арно Монтбур и неговите съратници, които открито критикуват планираните мерки за икономии.

Френският финансов министър Мишел Сапен ще представи официалния бюджет на кабинета след по-малко от две седмици. Оттам нататък френският парламент ще има на разположение срок до 15 октомври, за да успее да се договори и да представи документа пред Европейската комисия.

Сред най-спорните въпроси ще бъдат плановете за съкращаване на разходите и данъчните облекчения в подкрепа на бизнеса, които вече причиниха големи раздори в Социалистическата партия.

През миналата седмица Сапен заяви, че бюджетният дефицит ще нарасне през 2014 г. за първи път от пет години, като съществено понижение през 2015 г. не се предвижда. Според прогнозите му дефицитът ще достигне 4,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година спрямо очакваните през април 3,8%. За следващата година той ще бъде 4,3% от БВП вместо първоначалните 3%. Освен всичко в крайна сметка и тези прогнози могат да се окажат прекалено оптимистични.

Мишел Сапен характеризира тази нова прогноза като "казваща истината" за икономиката. "Ние не призоваваме за промяна в европейските правила, ние не призоваваме за тяхното спиране или за някакви изключения за Франция или някоя друга страна", заявява министърът пред репортери в Париж. "Ние молим за колективен преглед на икономическата реалност" и "съгласувана икономическа стратегия на европейско равнище", коментира той.

Освен с неуредиците около френското правителство президентът Оланд трябва да се справя и с друг сериозен проблем – постоянно спадащото доверие към институцията. Рейтингът на държавния глава достига отчайващите 13%, като същевременно икономиката отчита нулев растеж, а безработицата надхвърля 10%. Почти две трети от избирателите биха искали президента да подаде оставка още сега и да се оттегли.

Освен че избирателите го възприемат като слаб политически лидер, неговата лична харизма бе опетнена допълнително от най-продаваната книга във Франция в момента – мемоарите на бившата му партньорка и първа дама Валери Трирвайлер. В изданието тя го описва като сдържан и снизходителен към неговите естествени поддръжници – хората от работническата класа. По думите ѝ това на моменти го прави "беззъб" да се справи с предизвикателствата.

Франсоа Оланд сам ще представи своите идеи за това как да се балансират различните сектори и страната като цяло днес, когато ще се изправи пред репортери в една от традиционните си двугодишни пресконференции в Париж. За целта освен от иновативни идеи държавният глава ще се нуждае и от много кураж, ако желае да възвърне поне малка част от изгубеното си достойнство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още