IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция отново призова ЕЦБ за повече действия по стимулиране на растежа

Централните банкери трябва да отидат още по-далеч, заяви френският министър-председател Манюел Валс

17:11 | 01.09.14 г.
Франция отново призова ЕЦБ за повече действия по стимулиране на растежа

Френският министър-председател Манюел Валс призова за повече действия от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) в опитите да понижи стойността на еврото заради опасенията от изпадане в дефлация на 18-членния валутен съюз.

"Паричната политика започна да се променя", заяви Валс в реч в лятното училище на Социалистическата партия в Ла Рошел. Въпреки че определи пакета от мерки, предприети през юни от ЕЦБ като "силен сигнал", премиерът каза, че те "трябва да отидат още по-далеч".

Коментарите на Валс дойдоха, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги, който ще се срещне с френския президент Франсоа Оланд днес в Париж, сигнализира миналия месец, че намаляването на инфлационните очаквания ще принуди централната банка да въведе количествени улеснения. Банкерите ще се съберат във Франкфурт на 4 септември за тяхната традиционна среща за паричната политика.

Инфлацията във валутния блок се забави до 0,3% през август спрямо година по-рано – най-ниското равнище от 2009 г. насам. Драги заяви, че ЕЦБ е готова да започне работа по неконвенционални мерки, като покупки на активи, които трябва да спомогнат за избягването на дефлационна спирала на спад в потребителските цени.

Дебатът за евентуалните допълнителни стимули на ЕЦБ набира скорост три месеца след като Драги и компания въведоха редица мерки, включително отрицателен темп на депозитната лихва и целенасочени дългосрочни заеми за банките. Еврото отслабна с почти 4% спрямо долара от 5 юни насам, когато ЕЦБ понижи всички свои основни лихвени проценти.

Централната банка "е готова да предложи допълнителна ликвидност на кредиторите при условие, че те увеличат кредитирането за реалната икономика", заяви през уикенда членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре пред гръцкия вестник Ta Nea.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още