IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total: Санкциите на Запада отвориха вратата на Москва към Пекин

Мерките са засегнали френския енергиен гигант, затруднявайки инвестициите му в Русия

17:41 | 23.09.14 г.
Total: Санкциите на Запада отвориха вратата на Москва към Пекин

Санкциите на САЩ и Европейския съюз (ЕС) срещу Русия ще имат нежелания ефект да засилят връзките на Москва с Пекин, посочи пред CNBC Патрик дьо ла Шевардиер, главен финансов директор на френския петролен гигант Total.

След анексията на Крим през март и предполагаемата подкрепа на Кремъл за проруските бунтовници в източната част на Украйна западните сили реализираха поредица от санкции срещу физически и юридически лица. Според Шевардиер именно това е променило глобалната картина в енергийния сектор.

"Русия и Китай са близо един до друг... Що се отнася до това, което виждам днес, това е резултат от това, което се случва в момента", каза той.

"Санкциите промениха руската позиция по отношение на Китай, те отвориха вратата за Китай в тяхната индустрия. Те (руснаците – бел. ред.) вече продават газ и петрол на Китай, което не беше така преди три години", коментира Патрик дьо ла Шевардиер.

Въпреки че санкциите не представляват непосредствена заплаха за Total, която е собственик на руско дъщерно предприятие, те могат да ударят Европа. Старият континент продължава да разчита на руските петрол и газ въпреки нарастващото напрежение между Брюксел и Москва.

Санкциите все пак са засегнали френския гигант, затруднявайки инвестициите му в Русия поради забраната за набиране на финансиране в щатски долари. По думите на главния финансов директор това не е за пренебрегване, тъй като е ударило важна част от бизнеса на компанията. "В момента търсим възможност да повишим финансовите потоци за бъдещи проекти в региона", добави той.

По-рано тази седмица френската компания обяви плановете си да се раздели с повече активи, след като намали целевото си производство на "черно злато" до 2017 г. до 2,8 млн. барела на ден спрямо предишните 3 млн. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още