IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон блокира помощи за безработица за eмигранти за над 10 млн. паунда

Властите на Острова отказаха да изплатят средствата на поляци, чехи и словаци, които са се върнали в родината си

10:33 | 27.09.14 г.
Лондон блокира помощи за безработица за eмигранти за над 10 млн. паунда

Министерството на труда и пенсиите на Великобритания е предизвикало дипломатически протести от Полша, Словакия и Чехия заради отказа да изплати над 10 милиона паунда помощи за безработица на имигранти, които са се върнали в родината си, след като са загубили работата си в Обединеното кралство, пише Daily Telegraph. 

Дипломати и служители от Европейския съюз (ЕС) обвиняват министъра на труда и пенсиите Иън Дънкан Смит, че е извършил "провокативен и агресивен акт", отказвайки да плаща помощи на хиляди чешки, словашки и полски работници имигранти, които вече не са във Великобритания. 

Съгласно правилата на ЕС Великобритания, като последната страна, където са били заети, е длъжна да доплаща за помощите за безработните чехи, поляци и словаци, които някога са работили изплащали данъци в кралството. Трите централноевропейски държави твърдят обаче, че това вече не се случва. Неплатената сума за Чехия и Словакия възлиза на 6,8 млн. паунда , а според източниците на изданието, парите, дължими на Полша, са "много, 
много повече".

Полското министерство на труда твърди, че Великобритания преди е реимбурсирала разходите, но променила политиката си в началото на годината. Според чешкия министър на труда и социалните въпроси Михаела Марксова-Томинова "Очевидно Великобритания допуска грешка". 

Посланиците на трите страни са поискали среща с британския постоянен представител в ЕС сър Айвън Роджърс, за да отправят официален дипломатически протест до две седмици. Михаела Марксова-Томинова очаква тази среща да уреди въпроса.

Ако Лондон не отстъпи, протестът ще ескалира до министерско равнище, когато Иън Дънкан-Смит участва в срещата на министрите на заетостта от ЕС през октомври. Ако не се стигне до споразумение, протест ще бъде отправен към премиера Дейвид Камерън на декемврийската среща на лидерите от ЕС. Трите страни имат пълната подкрепа на Европейската комисия. 

Дипломатически източници обвиняват британското правителство, че проявява двоен стандарт, като упреква имигрантите, че злоупотребяват с британската социална система, а в същото време не плаща обезщетения на хора, които са работили и плащали данъци в кралството и имат право на тях. 

Това е провокативен и агресивен акт от страна на Дънкан-Смит, който компрометира цялата система на ЕС за свободно движение на работещите, като не зачита правилата, заявява дипломатически източник, цитиран от изданието. Говорител на министерството пък заявява, че правителството не плаща помощи на никого в друга страна, който не би имал право на такава помощ в кралството.

Точно колко трябва да плати Великобритания на безработните източноевропейци се изчислява по сложна формула, измислена в Брюксел, която отчита фактори, като продължителността на трудовия стаж във Великобритания, заплатата и националните осигурителни вноски.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още