IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

easyJet натрупа точки от стачката в Air France

Нискобюджетният превозвач увеличава годишната си прогноза

13:00 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
easyJet  натрупа точки от стачката в Air France

От неотдавнашната неколкодневна стачка в Air France има поне един победител: easyJet. Нискобюджетната авиокомпания е регистрирала във финалния спринт на фискалната година толкова голям допълнителен наплив от пътници, така че годишната печалба ще е значително по-висока от досега очакваното.

Според сегашните първоначални оценки easyJet ще отчете печалба преди облагане с данъци в диапазона между 575 и 580 млн. паунда. Досега Easyjet предвиждаше печалба от между 545 и 570 млн. паунда, припомня Ройтерс. Фискалната година на нискобюджетния превозвач завърши на 30 септември.

Добрият край на летния сезон е увеличил приходите от място при постоянни валутни курсове с 2 на сто. Ефектът от стачката на пилотите на конкурента Air France се оценява от easyJet на допълнителни приходи в размер на 5 млн. паунда. Само през септември броят на пътниците се увеличава със 7,5% до 5,7 милиона.

easyJet така или иначе отчиташе добри резултати за годината. Затова и британската авиокомпания ще увеличи дивидента с повече от 20 на сто и планира да закупи повече самолети Airbus, стана ясно преди две седмици. Трендът отразява и общата затвърждаваща се сила на европейските нискотарифни авиокомпании. 

easyJet е поръчал на Airbus още 27 машини от типа A320, които ще бъдат доставени между 2015 г. и 2018 г. Сделката е на стойност 2,5 милиарда долара по каталожни цени. Въпреки това клиентите обикновено получават големи отстъпки от тези стойности.

През миналата година easyJet договори покупката на 100 броя A320 neo - ефективни модели с нови двигатели, които производителят ще доставя от следващата година. Със закупуването на допълнителната техника флотът ще нарасне до 2019 г. на 304 машини от сегашните 226 самолета.

Акционерите ще получат под формата на дивидент 40 на сто от печалбата след данъчно облагане за току-що приключилата фискална година. Предишният изплатен дивидент възлизаше на 33% от печалбата.

Компанията е оптимист и за бъдещите си резултати. При настоящите стойности на горивата и валутните курсове разходите за единица гориво на easyJet през първото полугодие на финансовата 2015 г. вероятно ще намалеят с около 20 милиона лири в сравнение с разходите към 31 март 2014 г. Очаква се също измененията на валутните курсове да имат благоприятен ефект в размер на около 10 милиона лири в сравнение с финансовите резултати за шестте месеца до 31 март 2014 г. 

На годишна база е изчислено, че при настоящите стойности на горивата и валутните курсове разходите за единица гориво на easyJet за 12-те месеца, завършващи на 30 септември 2015 г., вероятно ще намалеят с около 50 милиона лири в сравнение с разходите към 30 септември 2014. Въпреки това, измененията във валутните курсове се очаква да имат негативен ефект с около 20 милиона лири спрямо 12-те месеца до 30 септември 2014 г. 

Над 1/4 от местата за първата половина на годината, приключваща на 30 Септември 2015, вече са продадени, което е по-добър резултат от предходната година.

easyJet ще публикува пълните си финансови резултати на 18 ноември 2014 г., предоставяйки повече информация относно представянето си на пазара през последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още