IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудно ли е да има национален превозвач?

Чешките авиолинии се присъединяват към европейските компании, които съкращават персонал и разходи на фона на яростната конкуренция на нискотарифните превозвачи

22:08 | 25.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Czech Airlines ще освободи приблизително една трета от персонала си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Czech Airlines ще освободи приблизително една трета от персонала си. Снимка: Ройтерс

Изпитващият трудности чешки национален превозвач CSA се присъединява към европейските авиокомпании, които съкращават персонал и разходи на фона на назряващата конкуренция на нискотарифните компании, пише Wall Street Journal.

Czech Airlines, която е 44% собственост на Korean Airlines, ще освободи приблизително една трета от служителите си и ще спре да използва няколко самолети Airbus, за да може да постигне конкурентни цени. Това се случва на фона на намаляващото търсене на полети по ключови маршрути в Източна Европа, информира говорителят на чешката компания Даниел Сабик.

Czech Airlines ще съкрати 70 от своите 230 пилота, 150 от своите 400 стюарди и 60 от 270-те си административни служители. Освен това компанията ще спре да използва шест самолета Airbus A320, чиято средна възраст е 7 и половина години. Те ще бъдат продадени, уточнява говорителят. Сабик се надява, че решението на ръководството няма да срещне отпора на синдикатите.

Представителите на стюардите обаче заплашват със стачни действия, докато синдикатът, защитаващ пилотите, не възнамерява да протестира срещу решението. Сабик вярва, че евентуална стачка може да бъде избегната.

Czech Airlines се озовава в подобна ситуация, в каквато се намират и други водещи европейски авиокомпании.

Пилотите на френско-холандското дружество Air France-KLM две седмици недоволстваха срещу планираните съкращения на персонала и разходите чрез разширяването на дейността на нискотарифното поделение Transavia извън границите на Франция.

Днес Air France отстъпи пред служителите си и се отказа от това свое намерение. Освен това френската авиокомпания предлага и нова гаранция, че няма да се стигне до преместване на нискобюджетното дъщерно дружество от Франция зад граница.

Миналата седмица пък германският авиопревозвач Deutsche Lufthansa AG постигна споразумение с пилотите относно нискотарифното си поделение Germanwings и предотврати нова стачка.

В Полша LOT Polish Airlines в продължение на години се намира на ръба на фалита преди през 2012 г. правителството да получи спасителна помощ. Тази година дружеството се върна към печалбата, но след значителни съкращения на разходите. Наскоро LOT получи зелена светлина от Европейската комисия за усвояването на държавния заем на стойност 127 млн. долара.

По този начин LOT може и да не последва съдбата на унгарския превозвач Malev, който спря да оперира преди повече от две години, след като ЕК принуди компанията да върне стотици милиони евро нерегламентирана държавна помощ.

През първото полугодие на 2014 г. CSA реализира оперативна печалба за пръв път от няколко години. Но за да постигне положителен оперативен резултат за цялата година чешкият превозвач трябва да понижи значително разходите и да приключи с преструктурирането на дейността си.

Според Сабик ситуацията, в която се намира CSA, се влошава тази година заради намаляващото търсене от Русия и бившите съветски републики. Основна причина за това е кризата в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още