IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария представя наследника на Malev

Година и половина след фалита на държавната авиокомпания новият частен превозвач Solyom е готов да запълва нишата

10:55 | 19.08.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Засега не е ясно кой точно седи зад&nbsp;Solyom. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Засега не е ясно кой точно седи зад Solyom. Снимка: Ройтерс

Сега вече има и точно определена дата - унгарската нова авиокомпания Solyom Hungarian Airways иска да започне дейността си още през септември. Първоначално ще има само чартърни полети, заяви главният изпълнителен директор Йозеф Ваго при представянето на първата машина под наем - Boeing 737-500, предава Ройтерс.

Самолетите на този тип предлагат в зависимост от разполагането на седалките места за около 130 пътници и поради техния капацитет и покритие са предназначени за трафик на къси и средни разстояния. От октомври Ваго иска да предложи чрез други шест джета с две пътеки също и редовни полети.

Шефът на Solyom преследва амбициозни цели – през идните няколко години флотилията на авиокомпанията трябва да нарасне до 50 самолета. Само до края на годината броят им трябва да достигне 12, а в рамките на година броят на служителите трябва да скочи до 1500. 

Целта на Solyom е да запълни празнината, която се създаде след колапса на държавата унгарска авиокомпания Malev. Държавната авиокомпания преустанови дейността си през февруари 2012 г.

Въпреки това експертите са на мнение, че на новобранеца няма да му е никак лесно да се задържи на силно конкурентния европейски авиационен пазар. Дори утвърдени авиокомпании в момента усещат засилената конкуренция по отношение на рентабилността при продължаващите високи цени на горивата. Големите имена в индустрията се опитват да избягат от натиска с някои енергични спестовни мерки.

Освен това конкуренти като Ryanair и Wizz Air вече поеха някои от предишните дестинации на Malev. Столицата на Унгария с летище "Ференц Лист" се обслужва и от по-големи конкуренти като Air France, Lufthansa, Alitalia, Qatar Airways, LOT Polish Airlines, TAP Portugal, Turkish Airlines и Air Berlin.

Кой точно стои зад Solyom, все още не е официално известно. Авиокомпанията, която подобно на Deutsche Lufthansa има птица в емблемата си, се подкрепя по собствени данни от кредитори от Оман и Обединените арабски емирства. Solyom означава "сокол". Конкретни имена или източници на средствата обаче засега компанията не назовава.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
993
преди 10 години
Зрелища без хляб за електората по случай националния празник на Унгария утре :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Malev завлече толкова много хора и компании с много пари, че едва ли ще има ентусиазъм към ползването на новия полски авиопревозвач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още