IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия слага край на схема, позволяваща избягването на данъци

Схемата "двоен ирландец" допускаше големите международни компании да преместват печалбите си в данъчни убежища

18:49 | 14.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ирландският финансов министър Майкъл Нуунън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ирландският финансов министър Майкъл Нуунън. Снимка: Ройтерс

Данъчната схема, позната като „двоен ирландец“, ще бъде премахната, заяви ирландският финансов министър Майкъл Нуунън в речта си за бюджета на страната, съобщава BBC.

Схемата позволява на големите международни компании законно да преместват печалбите си от Ирландия в страни, считани за данъчни убежища.

Нуунън заяви пред ирландския парламент, че данъчната схема ще бъде затворена за новите компании, навлизащи в Ирландия, от следващата година и ще бъде напълно премахната до 2020 г. Министърът посочи, че в бъдеще всички компании, регистрирани в Ирландия, ще трябва да имат седалище за данъчни цели в Ирландия.

Друг противоречив аспект на ирландската данъчна политика, критикуван от някои европейски лидери, обаче няма да бъде променен. Нуунън твърдо защити ставката от 12,5% на корпоративния данък в Ирландия, която беше крайъгълен камък за ирландската икономика в продължение на години.

„Ставката от 12,5% никога не е била и никога няма да бъде обект на дискусии. Тя е установена и няма да се промени“, заяви Нуунън, който представя първия бюджет на страната, в който не са заложени мерки за икономии, от 2007 г. насам.

Действайки според очакванията, Нуунън понижи пределната ставка върху подоходния данък от 41% на 40%. Също така с нея вече ще бъдат облагани данъкоплатците, получаващи над 33,8 хил. евро. Преди в тази категория влизаха изкарващите над 32,8 хил. евро.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
Предлагам 1 000 000 пенсионери, да пратим в Куба. Те ще предоставят по 2 милиарда долара на икономиката им. 200 долара на месец дали ще стигнат на пенсионер, медицината е безплатна. Но и безработните българи да пратим, на които роднини пращат пари от гастарбайтерство. Сега десните недоразумения мислят че пенсионерите ядат парите. Не.. - Ще ги ядат ако живеят в чужбина и ги харчат в чужбина. ТОГАВА ТЕХНИТЕ ПАРИ НА ИСТИНА ЩЕ БЪДАТ ИЗГУБЕНИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА!!! Така обаче става с парите на бизнеса, чрез офшорки и харч в чужбина. ЕТО, ДАДОХ ВИ НАЙ ГОЛЯМОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ ДЕСНИТЕ СА НЕСПАСЯЕМИ ЛЪЖЦИ И ГНИЛОЧ.https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:CUB&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още