IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия в ерата след мерките за строги икономии

Компании, използващи страната, за да избягват плащането на данъци, могат да бъдат следващият обект на ирландското правителство

11:13 | 14.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ирландия в ерата след мерките за строги икономии

Ирландия се насочва към нова ера - тази след мерките за строги икономии. Това се случва на фона на възстановяващата се икономика. Kомпаниите, които използват страната, за да избягват плащането на данъци, обаче могат да бъдат следващият обект на правителството, пише Bloomberg.

В Дъблин днес финансовият министър Майкъл Нуунън ще представи бюджета за следващата година. Финансовият план ще бъде първият от 2008 г., в който не са заложени повишения на данъците или съкращаване на разходите. Той се опитва да спечели подкрепа, но същевременно търси варианти за затягане на корпоративния данъчен режим, който е обект на международно недоволство, докато успоредно с това иска да намали данъка върху доходите.

След спукването на балона в сектора на недвижимите имоти в Западна Европа в Ирландия две поредни правителства изпълняваха мерки за икономии, равняващи се на около една пета от брутния вътрешен продукт (БВП). На фона на най-бързо растящата икономика в еврозоната и изборите в следващите 18 месеца Нуунън е готов да отпусне юздите, отбелязва още информационната агенция.

Миналата седмица двама кандидати, които са против мерките за строги икономии, спечелиха две места в парламента. Това се случва на фона на състоянието на икономиката, която расте с 5% тази година, и на обещанията на премиера Енда Кени да понижи данъците. Извънредният избор се проведе, защото двама народни представители се оттеглиха.

През петте години до 2013 г. ирландското правителство прокара мерки за близо 30 млрд. евро, за да намали дефицита, който бе 13% от БВП през 2011 г. Сред мерките бяха въвеждане на данък върху имотите, такси за водата и покачване на данъците върху доходите.

Тъй като инвеститорското доверие се възстанови, разходите, при които се финансира ирландското правителство, намалява. Доходността по 10-годишните правителствени облигации спадна до 1,7% спрямо пика от 14,2% през юли 2011 г. Именно по-ниските разходи за финансиране и по-бързия икономически растеж дават на финансовия министър възможност за маневри.

Ако бюджетът за 2015 г. не се променя, дефицитът ще намалее до 2,4% от БВП догодина от 3,7%, колкото е заложен за тази година. Освен това БВП на Ирландия се разшири със 7,7% на годишна база през второто тримесечие – най-бързият ръст от седем години насам.

Освен че търси подкрепа у дома, Нуунън се опитва да успокои международното недоволство към данъчната система на Ирландия, от която се възползват мултинационални компании от ранга на Google и Apple.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Редакторите, объркано е видеото - това е за съседната статия - Ирландия слага край на схема, позволяваща избягването на данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още