IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Според ЕК Apple и Fiat ползват нелегални данъчни практики

Хоакин Алмуния обяви, че разследването срещу Ирландия, Люксембург, Холандия, Белгия и британската част на Гибралтар може да се разшири

10:30 | 29.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
WSJ: Според ЕК Apple и Fiat ползват нелегални данъчни практики

Данъчните вратички, които Apple и Fiat използват, са в нарушение на правото на Европейския съюз. Това показва резултатът от първоначалния преглед на данъчните практики на редица компании, които Европейската комисия ще направи публични още в понеделник, пише The Wall Street Journal. По този начин ЕС предприема още една стъпка в усилията си за справяне със спорните данъчни практики на някои мултинационални корпорации.

Европейската комисия започна през юни официални разследвания. Предмет на проверките са данъчните практики на американската технологична компания Apple в Ирландия, на финансовото дъщерно дружество на италианската автомобилна компания Fiat в Люксембург и на американската кафе верига Starbucks в Холандия. Ключовият въпрос е дали корпоративните данъци, които корпорациите са платили в тези страни, са съвместими с европейските правила за държавна помощ за концерни. 

В случая с Apple комисията заключава, че две данъчни споразумения между концерна и ирландското правителство, сключени през 1991 г. и 2007 г., представляват незаконна държавна помощ. Apple разполага с 30 дни, за да отговори на решението на ЕК. Говорител на ирландското правителство от друга страна заяви, че Ирландия е уверена, че „не са били нарушени правилата за държавна помощ". Ирландия вече е изпратила официален отговор на комисията, в който са били разгледани ключови въпроси и някои погрешни заключения.

И в случая с Fiat комисията пледира, че концернът е нарушил данъчните правила. Кога обаче ЕК ще представи първоначалното си заключение за Starbucks все още не е ясно. 

Това е първият път, в който Брюксел проверява дали данъчните практики на корпорациите не нарушават правилата за помощ. 

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния обяви, че разследването може да се разшири. Досега разследванията включваха Ирландия, Люксембург, Холандия, Белгия и британската част на Гибралтар.

Изследванията са съсредоточени върху данъчните решения на съответните държави. Практиките са незаконни, ако облагодетелстват определени компании за сметка на техни конкуренти.

Очакваните през тази седмица мерки са официалните стъпки на ЕС, за да се предостави възможност на трети заинтересовани страни - като например Apple и Fiat, които не са директно разследвани, да коментират темата, твърди Мартина Майер, адвокат по антитръстово законодателство в базираната в Брюксел кантора McDermott Will & Emery.

Публикуваните документи не трябва да включват каквато и да е поверителна информация, като например сумите, за които става въпрос, добавя Майер. Но причината за това комисията да открие процедурата, трябва да бъде подробно разяснена. 

В самия процес комисията ще се съсредоточи върху въпроса с цената на трансферите на стоки и услуги между отделните звена на корпорациите, които по закон трябва да са на пазарни нива и да не се различават от цените към трети страни. Брюксел подозира, че в трите разглеждани случая (с Apple, Starbucks и Fiat) трансферните цени са калкулирани така, че да намалят облагаемата печалба.

Въпреки че тази практика не е незаконнa, някои подобни действия може да нарушават законите на ЕС. Това би бил случаят, ако данъчните власти са предоставили на някои предприятия разрешение за цени на трансферите, които не съответстват на реалните пазарни условия.

„Според правилата на ЕС за държавните помощи националните органи не могат да предприемат никакви действия, които ще помогнат на някои компании да плащат по-малко данъци, отколкото при справедливо и недискриминационно прилагане на съответните данъчни закони", поясни през юни комисарят. Apple, Starbucks и Fiat може да бъдат призовани при съответния резултат от разследването сега да изплащат и стари данъчни задължения, заяви Алмуния.

Данъчните вратички в ЕС са проблемна тема от няколко месеца. През март в интервю за германското икономическо списание Wirtschaftswoche Алмуния се оплака от данъчните облекчения, на които някои големи корпорации се наслаждават в някои страни членки.

Според по-ранни материали само за Apple се твърди, че е спестила 111 млрд. долара, предимно от малки или никакви облагаеми печалби в Европа. За Google се твърди, че е натрупал около 33 милиарда долара в данъчния рай Бермуда - пари, спечелени в по-голямата си част в Европа, но там третирани от данъчните власти с изключителна мекота. Според различни оценки американски фирми крият на различни места по света в данъчни убежища приходи от около 2 трлн. долара.

Практиките за избягване на данъци са проблем не само в Европа, а са трън в очите и на американските власти. През миналата година разследване на Сената в САЩ установи, че благодарение на подразделението си в Ирландия Apple е спестила огромна част от дължимите си данъци по приходите от близо 74 млрд. долара. 

Подобни отношения между Starbucks и Холандия бяха установени още преди две години. В началото на регулаторно разследване във Великобритания американската корпорация призна, че е сключила данъчна сделка с холандските власти, която ѝ позволява да се възползва от "много ниски" данъчни ставки. По отношение на отворената от ЕК процедура обаче Starbucks излезе с изявление, че спазва всички отнасящи се за нея данъчни правила и закони.  

Повече по темата вижте в разговора между Димитър Вучев и Бойчо Попов!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още