fallback

ЕЦБ ще дава повече пари на гръцките банки

Решението е взето на фона на турбуленциите на финансовите пазари

20:24 | 16.10.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще увеличи ликвидността, достъпна за гръцките банки, реагирайки на вълненията на финансовите пазари, съобщава WBP Online.

Кредиторите в южната ни съседка вече ще получават повече пари в замяна на обезпечението, което внасят в ЕЦБ. Допълнителната сума може да е в размер на 12 млрд. евро за четирите най-големи гръцки банки: National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias и Alpha Bank.

По последни данни, банките в Гърция са взели назаем 45 млрд. евро от ЕЦБ през септември.

Гръцките банки претърпяха сериозни загуби на фондовия пазар в Атина, който се свлече с над 11% през последните 2 сесии. Гръцките акции и облигации са под натиск заради опасенията относно политическата стабилност в държавата и забавящия се икономически растеж в еврозоната.

Решението за предоставяне на повече средства на банките в Гърция е взето с общото съгласие на ЕЦБ, гуверньора на гръцката централна банка Янис Стурнарас и гръцкото правителство.

Инвеститорите следят отблизо Гърция през последните седмици, след като страната се опита да убеди представители на Международния валутен фонд (МВФ) и на ЕЦБ, че е готова да излезе от програмата за спасяването на икономиката ѝ по-рано от насроченото.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още