IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Гърция може да фалира до 15 месеца

Страната няма да е в състояние да покрива текущите си финансови нужди, посочва аналзиатор на кредитната агенция

11:29 | 06.10.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P: Гърция може да фалира до 15 месеца

До 15 месеца Гърция ще изпадне в неплатежоспособност, след като страната вече няма да може да покрива финансовите си нужди, предупреждава агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's (S&P).

Според анализаторa в S&P Мери-Франс Райно Гърция няма да може да покрива финансовите си нужди, след като за следващите 15 месеца те ще възлязат на 43 млрд. евро, предава Bloomberg, цитирайки Real News.

Това е проблем, тъй като дори Гърция да продаде държавни облигации тази и следващата година, приходите няма да бъдат достатъчни за покриване на финансови нужди на страната. Вариантът Гърция да продаде още облигации пък отпада, тъй като в един момент те ще представляват риск за инвеститорите и никой няма да иска да купува гръцки дълг, пише Zero Hedge.

S&P изчислява, че Гърция ще набере 5 млрд. долара от международни продажби на облигации, 20 млрд. долара от вътрешния пазар и 12 млрд. долара от кредитори като Международния валутен фонд (МВФ) през следващите 15 месеца. Агенцията също така прогнозира, че Гърция ще трябва да плати 3 млрд. евро на облигационери, които не са се съгласили с отписването на дълга през 2012 г.

Изглежда, че приказката за гръцкото възстановяване ще бъде разбита на парчета, а протестите ще се завърнат по улиците. С други думи - Гърция ще фалира в момента, в който хората започнат отново да протестират. Не фактът, че страната не проведе никакви реформи, а връщането на хората на улиците ще бъде капката, която ще прелее чашата.

Успоредно с предупреждението на S&P гръцкият премиер Антонис Самарас заяви, че ако политическата стабилност не бъде застрашена, страната няма да има нужда от извънредни заеми в следващите няколко месеца и ще се стигне до споразумение по въпроса с публичния дълг.

Самарас добави, че ликвидността в Гърция ще бъде възстановена, след като приключат стрес тестoвете на Европейската централна банка (ЕЦБ) и че страната няма нужда от ново споразумение за спасяването ѝ или нови заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Toranaga
преди 9 години
ноември / декември в Гърция винаги липсват пари. Така че ако не е тази зима, то ще е другата. Как успяха да изхарчат 350 мрд. за 5 години??!! Евала, направо шапка им свалям!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Докато са в ЕЗ ще им наливат пари, защото фалит на държава от ЕЗ ще се отрази пагубно на еврото и мечтата им за Европейски щати. Така, че аз не бих залагал на фалит. Поне докато са в ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
еми да го духат Гърчолята, кой ги е карал да си купуват пушки за 300 млрд. да ги продадат на ISIS и да погасяват или после при нас ше ги чакаме в шивашките заводи с по 250лв. заплата, както те правеха с нас и детегледачки миячи, берачи, бачкачи etc. стига им толкоз аванта сега малко гърбах и за тях ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 7
Patilan
преди 9 години
Гърците имат точно и нашите проблеми:- държавните фалити се превръщат в национален спорт.- липса на желание за каквито и да било реформи.- и там мат'ряла вярва че държавата става само за цоцанеМога само да заключа, че след 10-15 години, Гърците ще имат нашият стандарт.Вари го, печи го, наливай пари, давай му възможностти - нищо не може да заличи балканският манталитет. Ник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още