IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще дава повече пари на гръцките банки

Решението е взето на фона на турбуленциите на финансовите пазари

20:24 | 16.10.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ ще дава повече пари на гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще увеличи ликвидността, достъпна за гръцките банки, реагирайки на вълненията на финансовите пазари, съобщава WBP Online.

Кредиторите в южната ни съседка вече ще получават повече пари в замяна на обезпечението, което внасят в ЕЦБ. Допълнителната сума може да е в размер на 12 млрд. евро за четирите най-големи гръцки банки: National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias и Alpha Bank.

По последни данни, банките в Гърция са взели назаем 45 млрд. евро от ЕЦБ през септември.

Гръцките банки претърпяха сериозни загуби на фондовия пазар в Атина, който се свлече с над 11% през последните 2 сесии. Гръцките акции и облигации са под натиск заради опасенията относно политическата стабилност в държавата и забавящия се икономически растеж в еврозоната.

Решението за предоставяне на повече средства на банките в Гърция е взето с общото съгласие на ЕЦБ, гуверньора на гръцката централна банка Янис Стурнарас и гръцкото правителство.

Инвеститорите следят отблизо Гърция през последните седмици, след като страната се опита да убеди представители на Международния валутен фонд (МВФ) и на ЕЦБ, че е готова да излезе от програмата за спасяването на икономиката ѝ по-рано от насроченото.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
хахаха:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 9 години
От цитирания източник WBP Online малко са позакръглили в посока нагоре :) Всъщност става дума за малко под 42,6 млрд. евро. Ето и самата статистика от Гръцката централна банка (ASSETS - 5. Lending to euro area credit institutions related to monetary policy): http://***.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/financialstat201409_en.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
аз мисля да си отворя една банка в Гърция, *** кефа само ше ми дават ше чешам коня а будалите там на севера да бачкат. *** Гърците, кво толкова им праат теманета на тея маляки и наливат в тая бездънна яма не знам ... а на всеки е ясно, че с тяхните маслини и портукали няма да ги върнат тея пари нивга, че и няма на кой да го продават са руската мечка им забрани. ECB са на тотален минус, ако имаха акции щях да им вляза шорт .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
А що ? Те тия пари за тях са просто хартийки :-) колкото повече им даваш толкова повече взимат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още