IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Проблемите на еврозоната са политически, а не икономически

Рано или късно пазарът ще се запита дали оцеляването на съюза е възможно, независимо дали по германски или италиански правила

11:34 | 20.10.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
WSJ: Проблемите на еврозоната са политически, а не икономически

Това е най-очевидно в случая с Гърция, която от икономическа гледна точка сега е по-стабилна, отколкото дори в началото на кризата. Докато съотношението на дълга към БВП в размер на 175% изглежда доста високо, разходите за обслужване на дълга на Гърция и нейната матуритетна структура са едни от най-благоприятните в еврозоната.

Дори и МВФ сега счита, че Гърция има шанса да достигне целите си за дълга дори без по-нататъшно поемане на нови задължения.

Онова, което тревожи пазарите, е нестабилната политическа ситуация в Гърция. Радикалната популистка партия СИРИЗА води в проучванията и заплашва да предизвика предсрочни избори през следващата година, като отказва да подкрепи всеки кандидат за президент. Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас се опитва да се представи в един по-умерен образ. Но пазарите се опасяват, че водено от СИРИЗА правителство може да компрометира напредъка, постигнат в рамките на сегашната коалиция.

Безработицата започва да пада. Банките изглеждат добре капитализирани, а новият Закон за несъстоятелността може да ги улесни да се справят с необслужваните кредити. Бавно, но сигурно, структурните реформи деблокират пречките пред икономическото ребалансиране.

В отговор на това правителството се стреми да изолира Ципрас и партията му, като се опитва да преговаря за по-ранно излизане от спасителната програма на Гърция. Тази високорискова стратегия имаше отчасти обратен ефект през миналата седмица, тъй като реакцията на пазарите показа, че инвеститорите не са готови да подкрепят Гърция без предпазната ѝ мрежа. Но това също показа на гърците, 20% от които признават, че не знаят за кого да гласуват, рисковете от предаването на властта на СИРИЗА.

Междувременно политическите рискове в цялата еврозона растат. Сегашният икономически спад подчертава идеологическата пропаст между тези, които вярват, че сегашната криза може да бъде решена само чрез по-нататъшно фискално и монетарно стимулиране, и онези, които вярват, че такива мерки могат да задълбочат дълговите проблеми на района, докато устойчивият растеж зависи от премахването на пречките за инвестиция.

Това означава ремонт на корпоративните, домакинските и банковите баланси, намаляване на данъците и правителствените разходи, рационализиране на бюрокрацията и реформиране на продуктовите и трудовите пазари.

В основата на това разделение сред политиците в еврозоната е централната главоблъсканицата от еврокризата: дали валутата ще оцелее по германските или италианските правила. Дали еврото ще бъде по-силна валута, ако се осланя на фискална дисциплина, конкурентоспособни икономики и национална отговорност? Или ще бъде слаба валута, принудена да разчита на разходи, предизвикващи дефицити, девалвация, инфлация и в крайна сметка издаване на общи облигации.

Този сблъсък се поляризира около два основни въпроса: дали фискалният пакт на еврозоната ще оцелее предвид отказа на Франция и Италия да се подчиняват на правилата и дали ЕЦБ ще започне да купува държавни облигации въпреки германската опозиция.

Грубо казано, германският евроскептицизъм е подхранван от страховете, че Германия ще бъде накарана да поеме все по-нарастващите дългове на страните, които се отказват да реформират своите погрешни икономически модели, основани на връзкарство и защита на корпоративните интереси. В същото време френският и италианският евроскептицизъм се раздуха от страховете, че вдъхновените от Германия политики заплашват да смажат техните икономики и начин на живот, без оглед на националния суверенитет.

Продължителната стагнация рискува да изостри този разрив до момента, в който пазарът ще се запита дали оцеляването на еврозоната е възможно, независимо дали по германски или италиански правила. И тогава вече наистина еврокризата ще се завърне. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
тя руската къде па е прегряла, нали благодарение на изтичане на капитали са на тоя хал ... а китайската ни дава пари на нас, а не ние на нея ... :)) те са директорите и те карат влака с парите в момента ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...Или да инвестират. Вкл. например и на борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Много по-важно е, че ако няма гаранция на депозитите или гаранцията бъде свалена драстично (и твърдо се каже, че спасяване на банки няма да има), спестителите (между които и аз) ще трябва или да си харчат парите или да ги губят по малко заради инфлацията. Ако тръгнат да ги харчат - те ти търсене и пазар. Демек реализира се "ефекта Гезел" - ако не харчиш губиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
много големи съмнения имам, че това ще проработи. Ти би трябвало да си по-печен от мен, ама тренд нали трудно се обръща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
а нали знаеш-ял ли си кренвирш, ял си всичко:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Без германски вурст-това е се едно да ядеш кренвирш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Слабо работи науката! Трябва да се акцентира върху повишаване на потреблението! Да се работи върху нова раса хора с по няколко чифта очи и уши и ръце, с които да може едновременно да гледа няколко телевизора и да цъка на няколко смартфона. Може да се помисли и за увеличаване на броя на храносмилателните и отделителни органи и системи, за да могат да се ядат поне по 3 порции храна едновременно - с една уста ядеш норвежка сьомга, с другата германски вурст, с третата ирландско говеждо... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Технически погледнато, дали парите са напечатани или мултиплицирани чрез феномена известен като "депозитна и парична мултипликация" е без значение. Дори при печатане, ако заемите са обезпечени с активи (т.нар. ABS), е по-безопасно защото обема е ограничен от наличните активи, докато при депозитно заемане липсва каквото и да е обезпечение и всичко се гради на бъдещи очаквания (т.е. спекулативния елемент е много по-голям).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Естествено, че проблемите стават политически ( а в последствие може и социални да станат ) когато някои си финансови псевдоексперти започнат да имат натрапчиви мисли включващи печатници..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
егашният икономически спад подчертава идеологическата пропаст между тези, които вярват, че сегашната криза може да бъде решена само чрез по-нататъшно фискално и монетарно стимулиране, и онези, които вярват, че такива мерки могат да задълбочат дълговите проблеми на района, докато устойчивият растеж зависи от премахването на пречките за инвестиция. това е ключът, наистина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още