IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският финансов регулатор ще преразгледа режима за налагане на глоби

От април насам FCA постанови глоби за 1,39 млрд. лири – над три пъти повече от рекордната сума от 425 млн. лири за цялата финансова 2013-2014 г.

11:04 | 08.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският финансов регулаторен орган ще преразгледа режима си за налагане на глоби на фона на увеличаващите се оплаквания на банки относно безжалостното покачване на санкциите, пише Financial Times.

Глобите, налагани от Комисията за финансов надзор на Великобритания (Financial Conduct Authority, или FCA), нараснаха до рекордни нива след разследванията по обвинения за манипулиране на Libor и валутния пазар.

От април насам FCA е постановила глоби за 1,39 млрд. лири – над три пъти повече от сумата от 425 млн. лири за цялата финансова 2013-2014 г., когато сама по себе си тя вече бе рекордна.

Почти цялата сума за тази година се формира от глобата в размер на 1,1 млрд. лири, платена от пет банки през ноември за разрешаване на споровете относно опитите им да повлияят на форекс пазара, който е един от най-големите финансови пазари в света. Общата глоба достигна повече от 4 млрд. долара, които платиха 7 банки на регулаторите във Великобритания, САЩ и Швейцария.

Сумата на глобите е рекордна на фона на опасенията, че глобите влияят негативно на банковия капитал. Заместник-гуверньорът на Английската централна банка Андрю Бейли е на мнение, че регулаторните органи по света трябва по-добре да координират глобите, които поставят.

Глобите на FCA не се увеличиха само заради разследванията за манипулации на пазарите, но и заради режима по налагането им, тъй като ефектът от по-високите глоби за нарушения след 2010 г. е видим чак сега. FCA обаче възнамерява да преразгледа режима догодина.

Настоящият режим дава възможност на британския регулатор по своя преценка да увеличава глобите, с което се цели да се възпрат последващи нарушения. Мащабът на разследванията за манипулиране на Libor и форекс пазара затруднява работата на регулатора по нови случаи, дори и води до налагането на по-малко глоби срещу физически лица. До момента само 9 физически лица са били глобени за общо 2,2 млн. лири. За сравнение – миналата година 19 души платиха общо 3,9 млн. лири. През финансовата 2010-2011 FCA наказа 83 юридически и физически лица.

Глобите, събирани от колекторски фирми, постъпват в бюджета на Великобритания след приспадане на разходите по изпълнението на FCA. По този начин до момента през 2014 г. в хазната са постъпили 1,43 млрд. лири спрямо 474 млн. лири през 2013 г., сочат други данни на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още