IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарски банки разчупват 200-годишна секретност

Под натиска на регулаторите Lombard Odier и Pictet ще публикуват финансови отчети - нещо, което не са правили в двувековната си история

13:16 | 22.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцарски банки разчупват 200-годишна секретност

Двете най-големи непублични банки в Швейцария са напът да публикуват печалбата си след като в продължение на два века информацията се пази в тайна, съобщава Bloomberg.

Базираната в Женева банка Lombard Odier, основана през 1796 г., ще публикува финансов отчет на 28 август, по информация на служител на компанията, пожелал анонимност. Третата по големина банка в Швейцария по размер на управляваните активи и благосъстояние Pictet също ще публикува финансови резултати този месец.

Под натиска на чужди регулатори двете компании прекратиха вековните си патньорски структури през януари, като заедно с това се задължиха да публикуват печалбата си. Дотам се стигна след като частната банкова индустрия на Швейцария, известна с добре пазената банкова тайна, попадна под лупата на безпрецедентни проверки от американските и европейските данъчни органи.

Въпреки че двете банки не са уточнили кои цифри ще публикуват в отчетите си, информацията ще бъде много ценна за анализатори, инвеститори и мениджъри на публично търгувани активи, както и за самите клиенти на банките, относно тяхното представяне.

Lombard Odier и Pictet, които пазят парите на едни от най-богатите семейства в света, управляват около 630 млрд. долара на частни и институционални клиенти, по данни на банките.

Швейцарските банки търсят начини да адаптират своите бизнес модели към новите регулаторни изисквания, според които държавните данъчни органи ще изискват от банките детайли за частните им клиенти и обмяна на информация на международно равнище. Изискванията налагат инвестиции в технологична инфраструктура и свиване на маржовете в период на намаляващи приходи от някои услуги, след като финансовата криза потисна търсенето на рискови инвестиции и доведе по понижаване на лихвите.

Pictet е една от дузината банки, разследвани от правосъдното министерство на САЩ за подпомагане на американски граждани в укриване на данъци, докато Lombard Odier участва в американска програма за доброволно оповестяване на информация заедно с още над 100 банки в страната.

Предоставянето на повече информация за бизнеса им може да донесе нови клиенти на банките, смята професорът по корпоративна комуникация в швейцарския Университет Лугано Франческо Лурати.

„Тайната беше добра търговска практика в миналото. Днес банките трябва да направят така, че хората да знаят за тяхната компетентност и да могат да видят, че дадена банка върши по-добра работа от конкурентите си“, казва той.

Двете семейни компании обявиха миналата година, че ще променят структурите си, според които партньорите им поемат неограничена отговорност за загубите си. Швейцарското законодателство вече изисква от банките да публикуват финансови отчети, съдържащи информация за печалбата и баланса им. Полугодишните доклади трябва да бъдат публикувани до 2 месеца след изтичането на подлежащия на отчет шестмесечен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Еми няма скии че полека лека ги разфасоват алпинците, дръпнат ли си кинтите всички от там и тея увисват без банките им, явно някво ново леговище са си намерили банкстерите и джамбазите в това число и Маджо и който още от нашите *** има пароци там, всичко ако се покаже и глей кво става, затова сега полека лека им дават време да се изпарят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
...натиска на регулаторите Lombard Odier и Pictet ще публикуват финансови отчети - нещо, което не са правили в двувековната си история...---Нямам думи.Да не правят отчети, да не крадат, да не фалират и да не излъжат никого за 200 години!!!!Това истина ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
"Предоставянето на повече информация за бизнеса им може да донесе нови клиенти на банките, смята професорът" - мда сигурно, сега всички главорези си взимат пачките и бегом на кайманите, монако и където там още ги кътат и швайцерите ше потъват леко полеко без банковата индустрия и с времето ше си останат само с часовниците и шоколадите ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още