fallback

Първите количества газ по "Силата на Сибир" към Китай потичат през 2019 г.

Проектната мощност на газопровода в китайското направление ще бъде достигната до 2024 г., прогнозират от "Газпром"

10:00 | 13.12.14 г.

Първите доставки на газ до Китай по газопровода „Силата на Сибир” ще започнат през 2019 година, сочат разчетите на „Газпром”. До 2024 година ще бъде постигната и пълната проектна мощност на проекта в направлението към Китай, която е в обем от 38 млрд. куб. метра природен газ на година.

Тези прогнози направи генералният директор на „Газпром трансгаз Томск” Анатолий Титов, цитиран от руската информационна агенция ТАСС. Компанията е натоварена с реализацията на проекта.

През 2015 година ще започне и строителството на газопровода, стана ясно още от думите на Титов. В момента се подготвят строителните площадки и се набавят необходимите материали, като са произведени вече около 60 хил. тона от необходимото оборудване.

„До май 2015 година ще бъдат доставени още 200 хил. тона материали, а през цялата следваща година са планирани доставките на общо около 500 – 600 хил. тона оборудване”, коментира още Титов.

Общата дължина на трасето е над 3,9 хил. километра.

Припомняме, че плановете на „Газпром” предвиждат изграждането на обща газопреносна система между центровете на добив на газ в Иркутск и Якутск. Предвидено е и отклонение към Китай. Ориентировъчната цена е 770 млрд. рубли (по сегашния курс около 10,6 млрд. евро - бел. ред).

В последните дни държавната „Газпром” коментира, че започва да обръща внимание на проектите в източните части на Русия.

В началото на декември руският президент Владимир Путин обяви края на един от стратегическите проекти на компанията – „Южен поток”, и сега планираните инвестиции за тази година се насочват към развитието на други проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:51 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още