fallback

Меркел: Свободната търговия между ЕС и САЩ може да съживи европейската икономика

Ако Германия иска в следващите 10 години да запази наистина високия си износ, трябва да се преговаря, посочи канцлерът

14:20 | 13.12.14 г. 9

Споразумението за Трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP) между Европейския съюз (ЕС) и Съединените щати ще играе ключова роля за преодоляването на кризата в еврозоната.

Такова становище изрази германският канцлер Ангела Меркел, която бе гост на конгреса на Християнсоциалния съюз в Нюрнберг, предава ТАСС.

"Ако Германия иска в следващите 10 години да запази наистина високия си износ, ако Европа иска да се изправи на крака в икономически смисъл, ако искаме да продължим напред, трябва да се преговаря (за създаването на зона за свободна търговия – бел. pед.). Трябва да се работи върху това с цялото възможно усърдие", каза канцлерът пред партийните делегати.

Първоначално преговорите за TTIP се очакваше да приключат преди края на 2014 г. На срещата на върха на ЕС през юни обаче тази цел бе отложена за 2015 г. В края на ноември комисарят на ЕС по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом посочи, че следващият кръг на официалните преговори за споразумение между ЕС и САЩ ще се проведе през февруари 2015 г. в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още