fallback

Акционерите на Alstom подкрепиха сделката с General Electric

Американската компания ще стане собственик на енергийното оборудване в сделка за 12,35 млрд. евро

16:13 | 19.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Акционерите на Alstom подкрепиха с мнозинство от 99,2% плана на френската енергийна компания да продаде по-голямата част от енергийното си дружество на американския конгломерат General Electric. Френският концерн ще се фокусира в бъдеще върху вторичната си дейност – железопътния транспорт, предава Ройтерс.

През миналия месец Alstom заяви, че може да върне приблизително 4 млрд. евро (4,92 млрд. долара) на своите акционери под формата на дивиденти. Френската компания подписа сделка на стойност 12,35 млрд. евро с американския индустриален гигант през юни. Самата трансакция бе забавена с два месеца заради поставени пречки от страна на правителството.

Според сделката, която трябва да бъде финализирана през втората половина на 2015 г., General Electric ще закупи активи, които носят приблизително 70% от приходите на Alstom. Двете компании също така ще създадат три джойнт венчъра за атомна енергия, електропреносни мрежи и възобновяеми източници на енергия. Трите нови предприятия ще са контролирани от General Electric. От своя страна американската компания ще продаде отдела си за железопътно сигнализиране на Alstom. Под шапката на Alstom ще остане само транспортното поделение за влакове и сигнална техника. 

GE успя да спечели надпреварата за френския енергиен концерн през лятото в конкуренцията на Siemens. През лятото бордът на директорите на Alstom одобри офертата на GE за придобиването на компанията. Споразумението предвижда американската група да продаде на френската жп бизнеса си за 825 млн. долара, както и да се сформират съвместни компании с участие 50:50 за бизнеса с елетропреносните мрежи, операциите с енергия от вятър и бизнеса с ядрени турбини.

Впоследствие френското правителство успя да задължи GE да запази работните места на Alstom във Франция.   

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:01 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още