IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Великобритания загуби своето влияние в ЕС

Президентът на САЩ вече търси първо германския канцлер, а не британския премиер, изтъква бившият председател на ЕК

18:32 | 30.12.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Барозу: Великобритания загуби своето влияние в ЕС

Влиянието на Великобритания в ЕС е отслабено до ниво, че страната е загубила своят исторически статут като първа точка на контакт между САЩ и Европа, смята бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от Financial Times.

Барозу, който се оттегли от поста си преди два месеца, също така предупреди, че излизането на Великобритания от ЕС ще бъде "истинска грешка от всички гледни точки" и разкритикува правителството й, че преследва "отбранителен дневен ред " в Брюксел. 

Бившият шеф на ЕК, който бе наследен от Жан-Клод Юнкер, изрази изумление от все по-напрегнатите отношения на премиера Дейвид Камерън с европейските му съюзници, но призна, че натискът от страна на британските консервативни евроскептици го е поставил в трудна позиция.

"Намирам Камерън като цяло за много прагматичен лидер. Човек, който със сигурност иска да защитава интересите на страната си, както предшествениците му са го правили", каза Барозу.

"Но докато с Тони Блеър Великобритания наистина играеше много важна роля в Европейския съюз, като беше в центъра на решенията, то днес това вече не е така", посочва той.

"Мисля, че когато американският президент иска да привлече на своя страна европейските държави, той вече първо се обръща към германския канцлер, а не към британския премиер, което е нещо ново“.

Дейвид Камерън обеща, че ако неговата партия спечели парламентарните избори през май, то той ще проведе референдум през 2017 г. за членството на Великобритания в ЕС. Барозу допуска, че "агресивната реторика" в навечерието на референдума може да предизвика "реални щети".

"Надявам се мнозинството да подкрепи членството в ЕС, но това не е сигурно. Честно казано, сегашното положение усложнява нещата, тъй като през цялото време вината се стоварва върху Европа. Не може да критикувате Брюксел от понеделник до събота, а в неделя да искате хората да гласуват за Европейския съюз", коментира Барозу.

Продължавайки атаката си срещу подхода на Великобритания към Европа, бившия ръководител на ЕК заяви също така, че Камерън би могъл да бъде много по-влиятелен, ако "се концентрираше върху положителен дневен ред".

Като пример той даде Германия и други страни, които вместо да искат промяна в правото за свободно движение на хора в ЕС, търсят решаване на проблема със злоупотребата със социални помощи. Според него за Великобритания този подход би бил полезен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Евала на чеха!НАТО са престъпници!Лъжци и демагози!Пак се сещам, покрай Сочи и "страха" от терористична акция в Сочи, как си вкараха корабите в Черно море!Те милите мислели за Украйна!Господи, що за организация са тия?Какъв *** ги командва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Ashamed to have served criminals: Czech veteran returns NATO medals"A former military doctor who participated in missions in Kosovo and Afghanistan has asked the Czech Defense Ministry to take back his NATO medals, calling the North Atlantic alliance a "criminal organization" with "atrocious interests.""Така постъпват достойните! Доблестен чех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
Сините камъни
преди 9 години
Че то, кой има влияние в ЕС?Освен за ЕЦБ се не сещам за друг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
няма няма на времето треньора по баскет разправяше ... "Бий, за да те уважават ..." и беше много прав. То си важи ей САЩа ги млати всичките и ги клати и имат респект. Руснака като ги изребри също по веднъж и им тегли една майна и него уважават и му имат респект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
НаШ МъШ и той опита да се хареса но...... ЯДЕЦ! ха ха ха единственото което спечели бе държавата му да загуби милиарден проект! Поне да го бе похвалил Обанго в някой престижен вестник а то...!ха ха ха ха Унижениеееее ....ужас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 10
STRAHO
преди 9 години
"Президентът на САЩ вече търси първо германския канцлер, а не британския премиер, изтъква бившият председател на ЕК"====Няма по голямо доказателство от казаното в прав текст! Това си е чиста проба признание за надпревара в сервилниченето на европейските държави пред САЩ! Колониите се надпреварват за вниманието и оценката на господаря! :)))) От къде избягахме, къде се натресохме! :)) ....само лозунгите все още липсват по стените на обществените ни сгради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 12
varna333
преди 9 години
Излезе ли Великобритания от ерогеиският швестерски хомосексуален съюз и други страни ще повлекат крак! Има такива който пък няма да искат да влязат в него ! И както е предрекла Ванга хомосексуалния педерашко-швестерски противе съюз ще се разпадне много скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
Президентът на САЩ вече търси първо германския канцлер, а не британския премиер, изтъква бившият председател на ЕК----------------------------------е те кво имат анлгийските ***? нишо стари лаври и кралицата, ми да си останат с нея, ааа Германията Брикета гледа да не я изпуска да не щукнат при руснаците, че тогава ненам отекоха ингилизите и онея оттатък блатото също .....За кво си искаха тея немци тва злато много ми е странно ....нещо са искали, да теглят една черта, ама нешо не се е получило...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още