IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total свива капиталовите разходи с 10%

Френският петролен и газов гигант ще ограничи средствата за проучване и развитие в Северно море, Канада и Западна Африка

13:10 | 21.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Total свива капиталовите разходи с 10%

Френският петролен и газов гигант Total планира да свие капиталовите си разходи с 10 на сто през тази година в отговор на тенденция за спад на цените на енергийните суровини, предава Financial Times.

Ходът идва на фона на обявените хиляди съкратени работни места в енергийната индустрия във вторник. По-рано през деня доставчикът на петролни услуги Baker Hughes, който се сля с Halliburton в сделка на стойност 26,8 млрд. долара, посочи, че ще съкрати 7 000 служители.

Международните цени на суровия петрол спаднаха с близо 60 на сто от юни 2014 г. насам в резултат на по-слабото нарастване на търсенето на петрол, процъфтяващия шистов добив в САЩ и решението на ОПЕК да не намали производството през ноември.

Главният изпълнителен директор на Total Патрик Пуяне посочи, че най-големите енергийни компании в света биха могли да се явят като "победители" от сътресенията на пазара, тъй като имат възможност за по-голяма гъвкавост. Подкрепа за това се намира и във факта, че лихвените проценти на централните банки продължават да са на исторически най-ниски нива.

По думите му Total ще направи значителни и бързи съкращения на разходите през тази година. Те ще включват съкращения на средствата за проучване и развитие в Северно море, Канада и Западна Африка.

Групата също така си е поставила за цел да замрази наемането на нов персонал през 2015 г. В тази връзка Пуяне очаква спад на капиталовите разходи с 2-3 млрд. долара спрямо отчетените година по-рано общо 26 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още